Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Интерактивен Музей на гайдата беше открит в смолянското село Стойките
Важно Регион Смолян

Интерактивен Музей на гайдата беше открит в смолянското село Стойките

Уникален интерактивен Музей на гайдата беше открит в смолянското село Стойките. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в центъра на Стойките, отец Живко отслужи молебен за здраве и освети Музея. Лентата на оригиналната експозиция бе прерязана преди старта на третия Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ от кмета на Смолян Николай Мелемов и зам.-министърът на културата Весела Кондакова, предава СмолянПрес.

Водещ на събитието бе примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова, която е с корен от Стойките.

Официални гости бяха народните представители Михал Камбарев и Зарко Маринов, зам.-министърът на културата Весела Кондакова, зам.-областният управител Емил Руженов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

Експозицията е създадена изяло с дарения, в нея са подредени предмети от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Музеят предлага пълно потапяне в света на гайдата по атрактивен и оригинален начин. В него е представено всичко свързано с гайдарското изкуство от началото на 20-ти век до днес. Сред експонатите е гайдата, под чийто съпровод е записана песента „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, която лети в Космоса. Може да се види как е изглеждала и работилницата на майстора на гайди  и легендарен гайдаджия – бай Дафо Трендафилов.

На специална стена около лика на Апостол Кисьов, създателят на състава-емблема „100 каба гайди“, са написани върху кожа от гайда всички имена на 333-мата гайдари участвали в Рекорда на Гинес през 2012 г. Има специална стая – планетариум, в която на фона на звездното небе чуваш истинските шумове на Вселената и сред тях звука на гайдата. В друга секция можеш да чуеш по избор аудио записи на всеки изпълнител, както и да гледаш по избор видео с тях, което се прожектира на стена на Музея. Майсторлъка на направата на инструмента и майсторлъка на свирнята, заедно с автентични записи и видея са представени атрактивно, така че дават нов живот на емблематични гайдари и майстори на изработката на инструмента.

„Когато за първи път чух, че ще има Музей на гайдата в Стойките, реших че трябва да му дадем концепция, така че да не е обикновен, защото най-много не понасях, когато отидем на екскурзия с училището да ни водят на разни скучни музеи. Затова решихме да го направим интерактивен. Това ще рече, че всеки посетител може да включи сетивата си към това, което е изложено и да усети гайдата не само с очите си, а с всичките си сетива. Целият музей е подреден на 7 секции“, каза 24-годишната Диана Георгиева. Нейно дело е идейният проект за Музея, който е обсъден и приет от специалисти в различни области на изкуствата. Началото на създаването на експозицията започва през април 2021 г. „Тогава доброволно и всеотдайно започнахме реализирането му с редица специалисти, за което сърдечно им благодаря. Проектът имаше за задача да отрази развитието на гайдарското изкуство във всичките му фази от началото на 20-ти век та до днес“, каза Мария Кисьова, председател на Инициативния комитет, на читалището в Стойките и снаха на Апостол Кисьов. Тя благодари на всички дарители допринесли за създаването на Музея. На този етап те са 101. Очакват се още дарения, с което да продължи обогатяването на колекцията.

Най-възрастният гайдар в експозицията е Иван Петков Бозуков, роден през 1888 г. в село Кортен, Новозагорско. Експонатите са предоставени от родствениците му. В експозицията е представен и най-малкият гайдар в България, 6-годишният Стефан Иванов, който спечели първи място в осмото издание на „България търси талант“.

Мария Кисьова изброи всички дарители за Музея, сред които са Българска банка за развитие – София, ГПК Борика – Стойките, Пампорово АД, Мурджев транс Смолян, Райчо Спилков и много други.

„Преди 54 години постъпих като солист певец в Държавен ансамбъл „Родопа“. Цял живот като чуя гайда и очите ми се насълзяват. Под най-високият връх в Родопите – Карлък са се родили тези таланти, тези легендарни гайдари, те са създавали на хората и радост, и са ги разплаквали. Махала Гращица е маята на гайдаря. Доайенът е Георги Джигошев, той е изсвирил най-много сватби, попрелки и т.н. Друг легендарен гайдар е Пейо Лалов. Ключко Кехая му подарява на него шарена чанта, той е идвал на бяла кобила от Махмутица, за да слуша Джигоша“, разказа с вълнение Дочо Гечков, на 76 години.

След откриването на експозицията с шествие гайдарите се отправиха към местността Потока, където са изявите на изпълнителите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...