Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Без категория » Гласуват на второ четене бюджета в ресорната комисия в парламента
Без категория

Гласуват на второ четене бюджета в ресорната комисия в парламента

47-ият парламент

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене в ресорната комисия на Парламента.

С нея трябва да се осигури трансферът, необходим за увеличението на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври.

Очаква се във вторник и в сряда всички закони, свързани с промените във финансовата рамка на държавата да бъдат обсъдени и в пленарната зала.

От ГЕРБ и ДПС вече заявиха, че ще подкрепят законопроектите. Увеличението на пенсиите с 10% плюс 60-левовата добавка от 1 юли беше одобрено от парламентарната комисия в петък, но цялата процедура може да се забави с гласуването й в пленарната зала, призна вчера социалният министър Георги Гьоков:

„НОИ физически няма да може да изплати пенсиите в обичайното време от 7 до 20 юли. Ако бъде прието, няма проблем, да речем, пенсионерите да получат старите си пенсии през юли, а през август новия размер увеличение – с компенсация или със задна дата разликата от увеличените пенсии за юли“.
Освен промените в макрорамката с вдигане на лимита за нов държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева, с актуализацията на бюджета се правят редица промени и в ДДС ставките. Една от тях е нулев ДДС за някои видове хляб.

Протести ще съпътстват заседанието на парламентарната бюджетна комисия, която днес ще разгледа предложенията за актуализация, постъпили между първо и второ четене на промените. При разпънатата край Народното събрание палатка на КНСБ ще отидат синдикални лидери на федерации от бюджетния сектор. Те настояват за минимална заплата от 760 лева и поне 15 на сто ръст на заплатите в сектора. Ще излязат на протест и организации на КТ Подкрепа и КНСБ в земеделието.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...