Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Гласуването на актуализацията на бюджета продължава в четвъртък, какво приеха депутатите /ОБЗОР/
Бизнес България Важно

Гласуването на актуализацията на бюджета продължава в четвъртък, какво приеха депутатите /ОБЗОР/

Депутатите продължават  и в четвъртък да гласуват окончателните текстове по актуализацията на бюджета. Народните представители гласуваха данъчните промени, като приеха отпадането на акциза за електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г.

Освен това, ще бъде въведена намалена ставка по ДДС от 9% за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка по ДДС за хляба и брашното.

Изненадващо решението беше приложено и за брашното заради грешка при гласуването. Не се размина обаче без напрежение. Работодателските организации изпратиха остра позиция, когато не видяха в окончателните текстове компенсации за бизнеса заради скъпия ток на свободния пазар.

След десетчасови дебати част от антикризисните мерки срещнаха одобрението на депутатите. Окончателно от този петък ДДС на тока и парното ще се намали на 9%. Народните представители се обединиха около идеята от 1 юли да върнат обратно на 20% ставката за виното, бирата, спиртните напитки и доставките на храна, съобщи Нова телевизия.

Окончателното редене на парите в хазната започна с предложения за корекции. „Бих ви помолил да подкрепите предложението, освен 0% ДДС на хляба, да имаме и 0% ДДС на брашното”, каза Пламен Абровски от ИТН.

След прегласуване изненадващо предложението срещна одобрението на депутатите. Решаващият глас обаче се оказа грешка от страна на депутата на „Демократична България” Антоанета Цонева.

„Не, че машината е сбъркала, аз съм натиснала неправилно бутона. Моля да го зачетете и да отчетем резултата по този начин”, апелира тя.

Искането ѝ доведе до скандал в залата и в крайна сметка беше отхвърлено. От опозицията настояха да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците.

„В усилията да постигнем консенсус, оттеглихме и оставихме искането за 9% на живи животни, за зеленчуци и плодове. Ние сме единствената държава, която не предприе мерки в подкрепа на местните производители в тази посока. Тези сектори са на практика недофинансирани”, обясни Десислава Танева от ГЕРБ.

„Г-жо Танева, съжалявам, но явно не сте запозната достатъчно добре. Оценката само на част от мерките ви е 350 млн. Тази мярка няма как да бъде осъществена”, отговори Искрен Митев от ПП.

В крайна сметка идеята на опозицията не получи подкрепа. Страстите в залата се нажежиха, след като вицепремиерът Корнелия Нинова призова за подкрепа на бизнеса – заради скъпия ток на свободния пазар

„С отхвърлянето на всички предложения, поставяме под риск икономиката за следващите месеци. Тук съм от тяхно име, упълномощена съм от тяхно име да се обърна към народните представители”, подчерта тя.

„Три дни се правят текстове, три дни се умуват текстове, без да има конкретика в текстовете от страна на коалицията. И когато вие казвате, че сте много загрижени за бизнеса – излизате от залата с цялата си загриженост”, посочи Любомир Каримански от ИТН.

Според бизнеса спирането на компенсациите за скъпия ток ще доведе до галопираща инфлация в страната.

Окончателното решение дали подпомагането на бизнеса да продължи остава в ръцете на народните представители.

След заседанието министърът на финансите и вицепремиер в оставка Асен Василев коментира пред медии, че ефектът от приетия намален ДДС върху брашното е в размер между 8-10 млн. лв. за половин година, като това тепърва ще бъде съгласувано с експерти, за да се отрази по първи член на закона.

„Няма как да бъде променено салдото. По Закона за публичните финанси парламентът няма право как да променя салдото, така че при намален приход заради брашното, ще трябва да се промени и някъде разход“, обясни Василев.

„Тези допълнителни приходи в бюджета, срещу които са заложени доста разходи, са над това, което финансовото министерство предвижда, със 760 млн. лв. При много неблагоприятно икономическо развитие е възможно част от тези приходи да бъдат реализирани, мисля, че всички ще бъдат реализирани“, прогнозира ресорният министър в оставка.

Той посочи, че в случай, че приходите не се реализират, може да се наложат ограничения и по-малки лимити на различните министерства и ведомства, с цел да не се наруши бюджетното салдо. „Това е правено в предишни години“, поясни Василев.

Дебатите по текстовете на бюджета бяха прекратени временно заради извънредно изслушване на премиера в оставка Кирил Петков и ръководителите на различни служби, след като по-рано през деня бяха изгонени 70 руски дипломати.

Депутатите трябва да вземат окончателно решение и по още три важни антикризисни мерки – компенсациите с 25 ст. за литър гориво, компенсациите за бизнеса, както и данъчните облекчения за родители.

Още новини по темата

Приеха нулевото ДДС за хляба и брашното

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...