Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Десислава Атанасова след изслушването: Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство
България Важно Политика

Десислава Атанасова след изслушването: Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство

Десислава Атанасова

„Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад доклади. Но в пленарна зала на никой от парламентарните групи не му стана ясно как се взимат решенията. Оставаме с убеждението, че те се взимат в нарушение“, това заяви пред медиите в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след закритото заседание на парламента, на което бяха изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и шефовете на службите заради експулсирането на 70 руски дипломати и служители.

По-рано, преди началото на изслушването Петков каза, че решението за дипломатите не е негово. Той обясни, че е имало три доклада на ДАНС, както и междуведомствен доклад от Министерството на външните работи. Имало е и решение на Съвета по сигурността, съобщи bTV.

По думите й всичко това е демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните шест месеца.

„Оказа се, че от 37 служители, за които ДАНС е сигнализирала министър-председателя, че следва по чл.9 на Виенската конвенция да бъдат отзовани, само 20 са дипломати. Останалите са някакъв персонал – готвачи, чистачи, фризьори, градинари… Това е просто безпрецедентно безхаберие. Още когато разбрахме за дипломатите, прочетохме отговора на министър Генчовска към един народен представител от ДБ, в който отговор се съдържа информация, че само 40 са дипломатите в България. В този смисъл останалите до 70 питайте Кирил Петков какви са и с какъв статут са. Дали е спазена Венската конвенция. Той няма отговор“, посочи Атанасова.

Според нея това е абсолютна демонстрация и непознаване на процедури и закони.

„Органът, който може да вземе решение по отношение на вътрешната и външната политика е Министерският съвет, министър-председател е Кирил Петков. Да, има Съвет по сигурността, който взема решения и чийто председател отново е Кирил Петков. Това е абсолютен абсурд“, добави тя.

„Това не ни изненадва, но този рецидив трябва да приключи и на това управление да се сложи край. И в сигурността са аматьори“, допълни тя./ПловдивПрес

Още новини по темата

Митрофанова: САЩ и Великобритания командват България

Кирил Петков: Решението за руските дипломати не е мое

Христо Иванов: Има решение на МС за руските дипломати от 18 май, отиваме към избори и ялов парламент

Нинова: Стопираме всякакви преговори с ПП за ново правителство, Петков еднолично е взел решение за руските дипломати

Радев: Надявам се Петков да е обмислил мащабите от изгонването на руските дипломати

Илияна Йотова за изгонените руски дипломати: Безпрецедентно решение, взето от правителство в оставка

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...