Новини от Пловдив » България » Арестуваха общинари – измамници по европейски земеделски програми в Петрич
България Важно Крими Полиция

Арестуваха общинари – измамници по европейски земеделски програми в Петрич

ГДБОП проведе мащабна акция със съдействието на Европейската прокуратура и разкри ОПГ, което е злоупотребявало с европейски средства по земеделски програми в Петрич. Задържани са общо осем души, двама от тях по време на земеделски семинар в Обзор. Част от тях са служители на общинска служба „Земеделие“ в Петрич.

Разследването започва през 2020-а година, когато ГДБОП-МВР са получени данни, че на територията на община Петрич функционира организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност като неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери. Според информацията, в групата участват началникът на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица. Те от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми.

Установено е, че всяка година лицата осъществяващи гореописаната престъпна дейност, прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Също така е установено, че ръководителят на Общинска служба „Земеделие“ в Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални актове по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. Само две от лицата в престъпната група са получили за последните 5 календарни години парични средства – субсидии в особено големи размери над 600 000 лева.

Във връзка с горното и с цел предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране в пълен обем на извършваната противоправна дейност, вчера е проведена специализирана полицейска операция съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област и сектор БОП-Перник. В хода на проведените мероприятия са извършени 4 обиска (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на община Петрич и община Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич и земеделска аптека с амбулатория. Служителите са иззели мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти /земеделски площи/ и други документи имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство, както и множество идентификатори за животни – ушни марки.
В хода на проведените мероприятия със заповед за задържане за срок до 24 часа съгласно ЗМВР са задържани 8 лица, от които Началника на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност.

Работата по случая продължава. Разследването се осъществява под надзора на Европейската прокуратура.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...