Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Митрофанова заплашила: Късаме дипломатическите отношения, ако не отмените изгонването
България Важно Мнения Политика

Митрофанова заплашила: Късаме дипломатическите отношения, ако не отмените изгонването

Елеонора Митрофанова
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

„Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София“.

Такава заплашителна нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, твърди Епицентър. бг, като се позовава на дипломатически източници.

„Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи лица на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения“, пише в нотата. (Виж по-долу факсимилетата – б.р.)

„В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са
отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското
ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за
закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за изключително тежките
последствия за отношенията между Руската Федерация и
Република България ще бъде изцяло върху Българската страна“, пише в документа.

Вече стана известно, че от групата от 70 души – служители на посолството, които са посочени за експулсиране, само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал. И след като не са дипломати, към тях не може да бъде приложена санкцията „обявяване на персона нон грата“. Така България е уличена в нарушение на Женевската конвеция, която урежда тези отношения и в неспазване на международните договори.

Според дипломати, решението е възможно – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Президентът трябва да свика веднага КСНС, заяви пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

Дипломатическите отношения между България и Русия датират от 7 юли 1879 г., когато Княжество България установява дипломатически отношения с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата световна война, тъй като двете страни са от двата различни лагера – България – от Централните сили, Русия – от Атлантата.

След Октомврийската революция са възстановени, вече със РСФСР, както се нарича руската държава. Това става през април 1918, но през септември същата година отново са прекъснати.

През 1934 г. правителството на 19-майците установява дипломатически отношения между Царство България и СССР. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 г., те ще бъдат прекъснати от СССР, когато той ще обяви война на Царство България.

След размяна на писма на 14 и 16 август 1945 г. отношенията между Царство България и СССР са възстановени и оттогава не са прекъсвани.

Очаквайте подробности

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...