Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Асен Василев: Не сме говорили с Трифонов, нямаме и намерение
България Важно Политика

Асен Василев: Не сме говорили с Трифонов, нямаме и намерение

Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. Това заяви в „Панорама“ кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър Асен Василев.

„В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начинът, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа и е прибързано“, обяви той.

Новият кабинет

Асен Василев заяви, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори:

Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите, обяви Василев.

В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви той.

Дипломатическата криза София – Москва

Василев заяви, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

Кирил Петков го е взел по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти. Аз смятам, че това решение е правилно, коментира Василев. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

„Русия започна конфронтацията – тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже – ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави, и ние да се държим „те ни плюят все едно, че дъжд ни вали“, смята той.

Той припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния, подчерта Василев.

Актуализацията на бюджета

Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е той.

„В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни. Имаме над 8 млрд. лв в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно. Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълними, каза Василев. Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

„Цените на електроенегрията са овладени – видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%.  Горива, бензин, за съжаление, не произвеждаме и зависим от цените на петрола. В момента цената на зърното в България е вързана с цените на световните борси и по-конкретно – чикагсктата. Това води до две опасности, предупреди Асен Василев.

Първо, цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качат цените това, че поризвеждаме зърно, по никакъв начин не ни помага. Второто, зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част – в Китай. За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи – висока цена на храните и потенциална мигрантска вълна, се обсъжда вариант в който европейският пазар да стане свободен, но износът от Европа да стане контролиран, коментира той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...