Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Здравното министерство потвърди разследване на ПловдивПрес за УМБАЛ-Пловдив
България Важно Градът Здраве Пловдив

Здравното министерство потвърди разследване на ПловдивПрес за УМБАЛ-Пловдив

Асена Сербезова

Министерство на здравеопазването потвърди разследване на ПловдивПрес за УМБАЛ -Пловдив по казуса за собствеността на терените на сградите на лечебното заведение. Здравният министър Асена Сербезова и доц. Васил Пандов – началник на кабинета на министъра и председател на надзора на НЗОК, изнесоха данни за редица нарушения в болници и проверки на Звеното за вътрешен одит към МЗ.

„Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лева. Звеното за вътрешен одит към МЗ е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи“, заяви  здравният министър Асена Сербезова.

“ УМБАЛ-Пловдив стопанисва имот от 89 дка. Проверката на вътрешния одит показва, че община Пловдив актува имота на 11 юни 2012 година като общинска собственост. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на собствеността на  имота. Имало е и писма, включително и до настоящото ръководство. В медиите имаше публикации, обсъждаше се в някои пловдивски медии/бел. ред. ПловдивПрес/, имаше отговор на ръководството. Фактът е един – въпреки че имаше писма, ръководството не предприема действия. Едва 2 седмици преди изтичане на 10-годишния давностен срок настоящото ръководство предприема действия чрез внасяне на иск в съда за защита на този имот. Може да си направите  извода – 89 дка в район на Пловдив, който търпи бурно развитие от гледна точка на инвестиционни намерения, включително и възможности за реализиране на редица проекти т.е. стойността на този имот е изключително голяма. Освен това в този имот се намира и самата болница“, обясни доц. Пандов.

Доц. Васил Пандов

ПловдивПрес подробно писа по казуса преди време, а статията със заглавие „Въпрос на дни е Община Пловдив да получи голям подарък от УМБАЛ-Пловдив“ предизвика широк обществен отзвук.

Изнесени бяха данни за проверки освен в УМБАЛ-Пловдив, в Онкохематологията, „Пирогов“ и „Св. Екатерина“ в София, МБАЛ-Сливен и МБАЛ-Канев.

„В „Пирогов“ са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване на фактурите. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на Медицински център в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, „Пирогов“ не е прибрало своето имущество оттам“, обясни доц. Васил Пандов.

В болницата в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. В проверката на ИА „Медицински надзор“ се установи, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение“, разкри той.

Относно УМБАЛ „Канев“ са установени нарушения при назначаването на граждански договори на външни лица, вместо да се назначат на трудови договори. „12 нарушения са константирани относно Наредбата за право на достъп до медицинска помощ и избор на екип“, обясни доцентът.

В УМБАЛ „Света Екатерина“ за 10 години има само 1 проверка. „Има нарушения в разходите за медицинско оборудване – сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, сключване на договор за невалидна оферта. 85% от всички средства медицински дейности през 2019-2021 г. са давани на директора – в размер на 952 570 лева“, каза доц. Пандов. И уточни, че е имало плащания без сключени договори над праговете от 50 000 лева за строителство.

За Онкохематологията доц. Пандев изнесе данни за нарушения при бракувани лекарствени продукти. „На година скъпоструващите лекарства достигат 178 000 лева. Значително превишени задължения, което води до декапитализация“, отбеляза Пандов.

По думите на здравния министър Сербезова всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години. „Одобрили сме три от тях. В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. Изготвени са писма за преработване на програми. При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове. Назначила съм проверки на постъпили сигнали, пример за това е „Майчин дом“, обяви тя. И допълни, че 64 проверки на Инспектората към МЗ са извършени от началото на годината, а за цялата 2021 г. са 61.

Според Сербезова  62 държавни лечебни заведения за болнична помощ функционират у нас. „В „Александровска“ и „Пирогов“ са назначени прокуристи, които да помогнат финансовото състояние да се стабилизира“, подчерта Сербезова.

От своя страна прокуристът на „Пирогов“ Пламен Милев обяви, че финансовото управление и контрола са били фрапантно лоши. „Само за една година „Пирогов“ има ръст на просрочени задължения от 9 на 16 млн. лева“, каза той.

„Ние не коментираме професионалните качества на някои елитни лекари, а коментираме това как ръководят болниците на базата на фактите и обстоятелствата и нарушенията, които са установени“, каза здравният министър. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Въпрос на дни е Община Пловдив да получи голям подарък от УМБАЛ „Пловдив“

Д-р Динчо Генев – изпълнителен директор на „УМБАЛ-Пловдив“ АД с право на отговор

МЗ: Има риск УМБАЛ „Пловдив“ да загуби земята си!  Д-р Генев: Плякате* глупости!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...