Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Петков потвърди: Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната”
България Важно Политика

Петков потвърди: Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната”

Кирил Петков

Асен Василев е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” ще предложи да оглави евентуален нов кабинет с мандат на партията в рамките на сегашния парламент. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в петък.

Той направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента за съставяне на правителство.

„Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбо. Един отбор с него, с всички членове на ПП, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкавите и да си свършим работата до край“, каза Петков.

„Пред исторически вододел сме. Имаме възможността да продължим промяната. Обществените средства да се харчат за обществени нужди, или се връщаме назад. Няма да допуснем България да вземе грешната посока. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава, защото не ни е страх обяни той.

„Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред, каза още Кирил Петков.

Призова за обединение на всички, освен с тези, които пълнят с пачки чекмедчетата си, които са в листа „Магнитски“, които с СМС-и контролират своите депутати и тези, които се контролират от чужди държави.

Трябва да се обединят, за да се свършат неотложни задачи за следващите 6 месеца: да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия; да се сложи механизъм за разследването на главен прокурор с независим съдия; да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ; да се промени законът на обществените поръчки; да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяване; да се довърши планът за българското земеделие; да се довърши енергийната диверсификация; да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.

„Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев“, каза Кирил Петков.

Преди дни един от партньорите в настоящата управляваща коалиция – БСП, обяви, че няма да преговаря за подкрепа на кабинет на ПП, ако Петков отново бъде предложен за премиерския пост.

В момента Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Радев.

Новината за номинацията на Василев идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Папката отива при ПП като първа политическа сила.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство./ПловдивПрес

Още новини по темата

Асен Василев ще е кандидатът на ПП за премиер

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...