Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Славчо Атанасов: Ако сте достатъчно мъже, ще върнете ветото за Македония
България Важно Мнения Политика

Славчо Атанасов: Ако сте достатъчно мъже, ще върнете ветото за Македония

Славчо Атанасов
  • Ad virtutem via ardua est – Стръмен е пътят към мъжеството

Коментар на Славчо Атанасов

Скъпи приятели, с много натежало сърце пиша тези редове. Защото станахме свидетели на поредното българско auto da fe. Чета коментарите на управляващите в Северна Македония политически мъже и сърцето ми започва да кърви. Те са усмихнати, доволни и направо щастливи от преговорното предложение, което страната им е получчила от френското председателство. След леко учудване, защото знаем текста на българския документ, който бе гласуван в парламента, разбираме, че всъщност Франция е дала на нашите съседи предложение с друго съдържание. Както каза премиерът Ковачевски: „Ние имаме план и стратегия, които дават резултати, историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка“. Президентът Пендаровски още по-радостно го допълва: „В нашите ръце трябва да държим гаранция за македонската идентичност и гаранция, че езикът и националността никога няма да бъдат споменавани никъде оттук нататък, независимо колко дълго продължат преговорите.“

От тези изказвания става ясно, че френското председателство е постъпило крайно некоректно спрямо България. Очевидно текстовете са сменени и всичко онова, което е жизненоважно за българската държава, за нашата идентичност като народ, нашата история и минало отива някъде в небитието.

За мен това не идва неочаквано. От историята много добре знаем, че Великите сили обикновено преследват собствените си интереси и рядко правят компромиси с това. Такъв е и сегашният случай. Преди дни бившият премиер Борисов изказа пълно доверие към Франция и Ес и  предложението за Северна Македония. Аз си позволих да го предупредя, че когато става въпрос за българските национални интереси и то от най-висок порядък, политиците не бива да са толкова лековерни. Ето, че се оказах прав, за мое най-голямо съжаление.

Тук се сещам за популярния у нас израз „Гаранция – Франция“. Той е намерил своите основания в една подобна ситуация. През 1919 година, когато България преживява поредната Национална катастрофа, някои френски общественици много бурно заявяват, че ще защитят страната и интересите ни при подписването на Ньойския мирен договор, защото във войната само ние сме се били за справедлива кауза. Те уверяват света, че са на страната на България. Резултатът го знаем всички. Отечеството ни е разпънато на кръст с този договор.

Сега, под друга форма, историята се повтаря. Което означава, че нашите политици все още не са си научили урока. Те отвориха пътя към ЕС на една нереформирана държава, която не е готова и не осъзнава значението на общоевропейските ценности. Държава, която е изцяло изградена на антибългарска основа, която проповядва в учебниците си лъжи и омраза към нашия народ. И дано не съм прав, но няма да е далеч времето, когато тази държава ще издигне глас и ще заговори официално за македонско малцинство в България. Но това вече ще е глас на една приета в съюза и равностойна държава.

За съжаление, нашите управници не бяха на ниво и не успяха, по подобие на гръцките политици, да имат достатъчно кураж и твърдост, за да постигнат своето, както Гърция направи. Цели 27 години те не вдигнаха ветото си към Македония. И не се подаваха на никакъв европейски натиск, защото ставаше дума за националните им интереси. В края на крайщата си постигнаха своето. А ние не успяхме. Интересно защо към тях никоя Велика сила не упражни натиск, както към нас. Защото има едно негласно правило в политиката и дипломацията – кучето скача според тоягата. Когато отсреща има мека и колеблива позиция, срещу нея автоматично се употребява сила и натиск. Нашият премиер Кирил Петков сам се подложи на този натиск и вместо, като силен мъж да защити националния ни интерес, той се скри зад чужд гръб и прати македонския въпрос за решаване в парламента при общата безотговорност. А там веднага се намериха 170 човека, които нетърпеливо искаха да бъдат излъгани. Убеден съм в това. Защото натискът беше явен, а партийните им лидери не го издържаха – ГЕРБ, Демократична България, Продължаваме Промяната иДПС пуснаха РСМ по пътя към ЕС, където да влезе с безумните си антибългарски тези. А за позицията на БСП какво да кажа. Само четирима от парламентарната им група гласуваха против, останалите се въздържаха. Може ли да има по-слаба позиция от тази, и то когато става дума за националния ни интерес?!? Но, както вече казах, всяко национално предателство е съпроводено от ръкопляскане и овации.

И само седмица по-късно се вижда каква е истината. Франция ни накара да вдигнем ветото и предложи на Македония съвсем други условия. Би следвало всички парламентарни сили да реагират светкавично и да венесат в парламента предложение за отмяна на това гласуване.  Защото то си е само за нас. При македонците има друго предложение. И точно това ни дава пълните основания да прегласуваме ветото. Ако все още има мъже в Народното събрание, които да отстояват българския национален интерес.

Трябва ли отново да обяснявам, а и нашите най-изтъкнати учени много ясно го заявиха в Страсбург какво означава, че в преговорната рамка няма да влязат историческите въпроси и онези за националността и езика? Означава в македонските учебници ние да си останем татари, а те да са славяни, означава Самуил да е македонски цар, да се лее омраза към българите отвсякъде, като държавна политика. Означава да се подменя тотално иторията ни – така ще се окаже, че не сме имали Средновековие и не сме били една от империите на Балканите, ще се окаже, че Българското Възраждане, заради което ни има сега, са ни го създали македонците. Защото, според тях, Отец Паисии, Димитър Талев и Никола Вапцаров например са самозаблудили се македонци.

Кои сме ние, тогава? Ние сме татарите, а те са славяните. И като позиция на държава, влязла в ЕС, това вече ще стане официално. Ето какво сътвориха нашите управляващи тези дни. А с този ход на Макрон Европа заплю собствените си принципи, зачеркна критериите от Копенхагенската конвенция. В Съюза ще влезе една държава изпълнена с омраза, която пет пари не дава за общоевропейското семейство и ценностите, на които то се основава. Бяхме подведени и излъгани от Франция, но все още можем да се защитим. Но трябват смелост и достойнство у нашите политически мъже, за да прегласуват ветото в парламента и да отдадат на Отечеството си силата, която му е нужна в момента.

Има и друго, обаче. Не съм привърженик на конспиративните теории, но опитът ме кара да мисля, че скандалът с изгонените руски дипломати се появи не случайно точно в момента, когато френското предложение влезе в македонския парламент. Тази ловка маневра се нарича отвличане на вниманието и често се използва в политиката, когато има за решаване някакъв тежък и важен за държавата и хората проблем. Тогава управляващите създават друг шумен скандал, който да измести вниманието. Историята с дипломатите дойде от премиера в оставка. Няма никаква логика да направиш безпрецедентен в световната дипломация скандал, при положение, че правителството ти си отива. Защо не остави този проблем да го решава следващият кабинет например? Едва ли е случайно, вниманието на обществото ни беше тотално изместено и се насочи към руския проблем. Така националното предателство към Македония остана в сянка и България направи немислимото.

Позволявам си отново да провокирам хората в Народното събрание, много от тях познавам лично, и техните лидери. Ако са ви останали малко мъжество и достойнство, не изоставяйте Отечеството в този труден момент. Изправете глава и прегласувайте ветото отново. Това е единственото правилно решение. За да я има България в Европейския съюз като уважавана държава.


Славчо Атанасов е кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година, преди това е бил кмет на Район „Тракия“ (2003-2007). Народен представител от Пловдив – град в 43-ото и 44-ото Народно събрание.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...