Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Бизнесмен от Пловдив е първият, осъден по обвинение на Европрокуратурата
Бизнес Крими Пловдив Съд и Прокуратура

Бизнесмен от Пловдив е първият, осъден по обвинение на Европрокуратурата

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

74-годишният предприемач Георги Андреев от Пловдив е първият осъден по обвинителен акт на Европейската прокуратура у нас. На 30 юни той е сключил споразумение с подчинените на Лаура Кьовеши, което е одобрено от Специализирания наказателен съд.

Наказанието за Андреев е 1 г. условно с изпитателен срок от 3 г., както и 2 хил. лв. глоба. Бизнесменът се е опитал за вземе с измама субсидия от 400 хил. евро по програма за популяризиране на вина в чужди държави.

През 2020 г. Георги Андреев е бил управител и собственик на “Тракия Естейт 58″ със седалище в Пловдив. Фирмата се занимава с производство и търговия на спиртни напитки, както и с отглеждане на лозя. Понастоящем е заличен съдружник.

По-рано Европейската прокуратура съобщи, че е предотвратила измама за 400 хиляди евро от бюджета на ЕС, свързан износа на вино извън ЕС, се уточнява в съобщението.

През март 2020 г. дружеството кандидатствало за 390 452 евро субсидия от ЕС по националната програма за подкрепа в областа на винопроизводството, за да подпомогне износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 г. до 2023 година. За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки желаещ е трябвало да представи три съпоставими независими предложения на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). При проверките ДФЗ установил, че във внесли документи са поставени подправени подписи и са открити други несъответствия с правилата.

ДФЗ е предал данните към прокуратурата и Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. Прокуратурата на ЕС по-късно е поела случая. Подсъдимият се е признал за виновен и е сключил споразумение с обвинителите от ЕС, одобрено от Специализирания наказателен съд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...