Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента
България Важно Мнения Политика

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента

Бойко Борисов

Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми да не се влезе на гласуване. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случа около тях. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

„Вчера Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана за възстановяване. Корекцията е 578 млн. евро – над 1 млрд. и 200 – 300 млн. загуба вследствие на промяната. Много са загубите – тази е категорична”, обясни още той.

Борисов обвини управлението, че губи милиарди. „И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо – а точно обратното – продължаваме да губим готовите пари”, добави лидерът на ГЕРБ.

„И, като сметнете как са ги наслагали за батерии, за подобни, бих казал, разни техни проектчета, сондажи, българинът няма дори да усети нещо от Плана за възстановяване. Катастрофа! Но това се било случвало. Да губиш милиарди се случвало”, уточни той.

Борисов обърна внимание на цената на хляба. „Нинова отиде да се снима с цените. Реколтата ни е прекрасна, от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но пак няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%. 1,89 лв. беше вчера хлябът”, отчете лидерът на ГЕРБ. Отстъпката от 25 ст. за горивата определи като подигравка, защото „се крадели по 1,20 лв”.

Критика дойде и за процесите в парламента. „Тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати. Един депутат има тежест около 10 000 гласа. Купуват по 10 000 гласа на ден, на час – по апартаменти, по лаборатории. И това става пред очите на умните и красивите”, заяви той.

В същото време според него по най-важните външнополитически теми опозицията била свършила работата. „Истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата и отвратителното поведение, което имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще бъде даден път към Европа. Но този път го проправи опозицията в България – и с Договора за добросъседство и с решението в парламента”, отбеляза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че съдебната реформа на кабинета „Петков” се свела до това да се сложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. „Въобще за друго не се говори. Трябваше да излязат хора от управлението, за да разберем начина, по който са се водели и се водят тези процеси”, уточни Борисов.

Той коментира и приетата актуализация на бюджета. „Това е бюджет на опозицията. Вижте проектобюджета, наложете го на приетия бюджет и ще видите, че той е прекроен в полза на хората, на бизнеса, на полицаи, пожарникари, учители, лекари, благодарение на опозицията. Но и тогава казах, че този бюджет може да бъде изпълнен само при една консолидирана държава. Мощна работа на икономиката, на бизнеса. Тогава можем да го изпълним, без да счупим държавата. Затова е необходимо спокойствие”, отчете той.

Според Борисов сега се чували само заклинания и купуване на гласове. „Хубаво, ще направите 121, ще се продадат. И то на базата на формулировката „принципи”. На кои принципи? На принципа на инфлацията, на принципа да ти спре Европа с милиарди парите, да сложиш свои хора в съдебната система, горивото да е на 4 лв., да купуваш скъп газ, да купуваш скъп хляб, а олиото ти е на 7 лв.? Кои принципи всъщност им харесват”, попита той.

В началото лидерът на ГЕРБ акцентира на преминалите избори в различни населени места в страната.

Минаха в неделя най-истинските социологии, а това са резултатите от изборите.

ГЕРБ печели частичните местни избори в община Нова Загора;

ГЕРБ печели на първи тур кметското място в Попович, община Бяла, област Варна;

ГЕРБ печели на първи тур кметското място в Секулово, община Дулово, област Силистра;

ГЕРБ печели на първи тур кметското място в Нова Камена, община Тервел, област Добрич;

Кандидатът на ГЕРБ отива на балотаж в кметство Лиляче, община Враца.

Резултат при машинно гласуване и при голямо полицейско присъствие. И в същото време пред очите на цялата българска общественост полицията да влиза масово по къщите и да казва, че не трябва да се гласува за ГЕРБ“, каза той.

„Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент – ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. разходи за пенсии- да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем – свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 г. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал до момента – по 2 милиарда на месец“, коментира и Томислав Дончев.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...