Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Кога ще си получим отстъпката от 25 ст. в бензиностанциите?
Бизнес България Важно Портфейл Посоки

Кога ще си получим отстъпката от 25 ст. в бензиностанциите?

Компенсацията от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция се отлага с още няколко дни, показа проверка по пловдивските и софийските бензиностанции. Очакванията бяха мярката да влезе в сила от 1 юли, но нито властта е организирала механизма, нито собствениците на бензиностанции са подготвени за прилагане на новата мярка.

Отстъпката не влезе от началото на месеца, тъй като не бяха приети параметрите й. Очакванията бяха да влезе в сила поне от полунощ днес, но все още бензиностанциите не дават отстъпка. Причината затова е, че мярката очаква формалното обнародване в Държавен вестник. От Българската петролна и газова асоциация казват, че още този уикенд отстъпката ще стане факт за повечето бензиностанции. Всеки собственик на бензиностанция сам ще реши дали да приложи отстъпката, тъй като тя ще се дава от самите бензиностанции, а след това държавата ще възстановява сумата.

Днес средната цената на бензин А95 е 3,40 лв., а на обикновения дизел 3,56 лв. От началото на годината бензинът се е повишил с близо 1 лв., а дизела с почти 1,10 лв. И при двата вида гориво се наблюдава увеличение от над 40% за изминалите 6 месеца.

След рекордното поскъпване на горивата от началото на годината, държавното облекчение от 25 ст. на литър бензин А95 и обикновения дизел е на път да влезе в сила – очаква се единствено обнародването на мярката в Държавен вестник.

След това гражданите ще могат да ползват отстъпката на повечето бензиностанции, тъй като тя не е задължителна за собствениците им.

Съветваме хората преди да заредят, да попитат служителите дали бензиностанцията предлага или не отстъпка, след което, ако предлага, да се насочат за плащане, като носят със себе си талона на автомобила, тъй като номерът на автомобила ще се вписва във фискалната бележка. Тя трябва да се провери от служителя на бензиностанцията, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

От отстъпката ще могат да се ползват само граждани с леки автомобили, мотори и мотопеди, но не и фирми и товарни автомобили. Дали мярката ще е валидна и за джипове – все още остава неясно.

Чакаме инструкции от министерството на финансите, за да видим дали автомобилите категория М1Г са високопроходимите автомобили дали влизат в тази категория. Според нас би трябвало да има отстъпка и за тях, но нека да изчакаме решението на компетентния орган, допълни Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Дали държавната отстъпка ще може да се ползва комбинирано и с други преференции, също няма еднозначен отговор, а ще зависи от решението на всеки собственик на бензиностанция.

Със сигурност 25 ст. ще бъдат давани и към тях може би ще има и допълнителна отстъпка, която прави всеки оператор, но пак казвам, изцяло зависи от технически възможности, защото ако не е възможно това, значи преодобряване на фискалните системи и просто няма да се случи, смята Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Масово гражданите, които попитахме казват, че мярката е закъсняла – някои я одобряват, други – не, но трети вече очакваха да ползват отстъпката.

Цените на горивата у нас остават най-ниските в региона, но според експертите затварянето на рафинерии и руското нападение над Украйна са оказали негативно влияние върху цените.

Цената на горивата всъщност върви нагоре поради недостиг на готов продукт в Европа. Това се дължи на изцяло на факта, че през последните 10 години 1/3 от европейските рафинерии затвориха за разлика от това което се случва в САЩ, където броят на рафинериите се увеличава, а в Русия остава същият. Когато има един конфликт, в който са разрушени рафинерии в Украйна, а други излязат в планови ремонти, в Европа има недостиг на горива и това се отразява на цената им, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Очакванията са, че цените ще се задържат на настоящите нива през следващия месец, а отстъпката от 25 ст. ще важи до края на годината.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...