Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Министерство на финансите: Кабинетът „Борисов“ е виновен за по-малкото пари от Брюксел
Бизнес България Важно

Министерство на финансите: Кабинетът „Борисов“ е виновен за по-малкото пари от Брюксел

Асен Василев

От Министерството на финансите публикуваха отговор на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На пресконференция днес той заяви, че поради „некадърност на това и служебното правителство“ Европейската комисия е намалила средствата по българския План за възстановяване с 578 млн. евро или над 1 милиард лева.

От финансовото министерство твърдят, че формулировките „некадърност и безотговорност“ се отнасят до последния кабинет на Бойко Борисов, който е гласувал правната рамка на Плана за възстановяване миналата година.

Там е разписано 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъдат преизчислени в зависимост от икономическия растеж на държавата. Преизчисление е предвидено и за останалите страни членки на ЕС, посочват от ведомството.

Ето и цялата им позиция:

„Днес г-н Бойко Борисов заяви: „Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“. Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност“, но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна“./ПловдивПрес

Още новини по темата

Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...