майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Лавров ще участва в срещата на Г-20
Важно Свят

Лавров ще участва в срещата на Г-20

Руският външен министър Сергей Лавров ще участва в срещата на външните министри от Г-20 в петък, съобщи ТАСС. Срещата на министрите ще се проведе на фона на сериозно напрежение на световната сцена – за първи път от началото на войната в Украйна на едно място ще се срещнат представители на западните държави, Русия и държавите, които пряко или косвено подкрепят Москва в тази конфронтация.

Първоначално някои западни държави, по-специално САЩ и Канада, предложиха Русия изобщо да бъде изключена от Г-20, останалите членове на Г-20 обаче не се съгласиха. Индонезийското председателство на най-високо равнище подчерта, че иска да обедини Г-20 и да не допусне нейното разцепление, а покана за участие в срещата на върха в Бали през ноември получи и руският президент Владимир Путин.

Като компромисен вариант Джакарта покани за гост и Украйна, която не е член на Г-20. Отговорът на Москва на това бе даден от Лавров и гласи, че не я интересува дали Володимир Зеленски “се разхожда там някъде – Русия подхожда към работата на Г-20 въз основа на основните принципи, на които тя е основана”.

Като цяло Москва смята, че Русия не може да бъде изключена от Г-20, тъй като този формат е възникнал с консенсус, а Г-7, обединяваща само западни държави, начело със САЩ, вече няма никаква стойност, заяви по-рано в интервю за РИА Новости заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предишния ден пристигна в Бали за срещата на министрите от Г-20, възнамерява да не участва в традиционната съвместна фотосесия, ако Лавров е там.

Няма да има и отделна среща между Лавров и Блинкен в кулоарите на Г-20. Държавният департамент вече заяви, че това “не е подходящият момент” за подобно нещо и че Русия трябва да посочи причина за такъв контакт.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...