майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Христанов: Заплашват инспекторите и семействата им
България Важно

Христанов: Заплашват инспекторите и семействата им

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанова заяви в студиото на „120 минути“, че служители на БАБХ са заплашвани да не присъстват на проверки на фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. „Сега стигат до техните семейства. Беше проведен одит между 6 и 9 юли на DG SANTE. Това е органът на ЕС, който се грижи за безопасността на храните в рамките на съюза. Техните семейства са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки друг начин, но само и само да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези разговори лицето буквално плачеше“, заяви той. Христанов разказа, че вечерта на 6 юли е получил три болнични.

„Това е, както поредния начин да ни се демонстрира, че има сили и те са над закона от една страна и от друга страна да бъде саботиране дейността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което вече има конкретни имена и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици“, заяви заместник-министърът на земеделието.

„Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв. От другите дейности, които продължаваме да анализираме, една от които е инсинераторите подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лева. Имаме вече първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме готовност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП“, заяви Христанов.

Той добави, че според общата оценка сме изгубили между 400-500 млн. лв., от които 250-300 млн. лв. са за последните 10 години и още 150-200 млн. лв. от други подобни схеми.

„Разликата между количествата храни, в които са открити пестициди преди и сега, особено ако вземем 35 дни миналата година и 35 дни тази година, в които вече е БАБХ (б.р. на границата има държавна лаборатория), говорим за 7-8 пъти по-големи обеми храни, които сега връщаме заради завишени количества на пестициди. Очевидно БАБХ при старото управление е осигурявало чадър над тази дейност (б.р. частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, да не изпрати нито една проверка“, добави той.

Христанов обясни, че за миналата година средно на ден на ГКПП „Капитан Андреево“ са били отхвърляни шест тона храни за наличие на пестициди, в момента тази цифра е стигнала 22 тона храни на ден.

„Около 30% от препаратите, използвани за растителна защита са незаконен внос през ГКПП „Капитан Андреево““, каза още той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...