майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » Дали сме бравошаровци или помияри, ще видим до 2 седмици
COVID-19 България Важно Здраве Паметни фрази

Дали сме бравошаровци или помияри, ще видим до 2 седмици

Проф. Николай Витанов

Дали сме бравошапковци, или помияри, ще видим до две седмици. Такъв извод направи в доклада си пандемията днас, за 26 юли 2022 г., математикът проф. Николай Витанов на стената си във Facebook.

По думите му, намираме се в сценарият „празни болници“. Той отново припомни своите три кучешки сценария, като предупреди, че до две седмици ще стане ясно в кой точно ще се намираме.

Вижте цялата му прогноза:

“Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 12. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 272.71 на 100 000. Има да расте.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато заболеваемостта тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. Има време дотам.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се слравнява с други страни, още повече с Германия например.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения). Вчера казах по телевизиите, че този сценарий има 3 подсценария в зависимост от броя нови случая на ден:

а.) „Куче тарикат порода“ – поглеждаме към 3000 нови случая на ден и тръгваме надолу. Това изисква координарно усилие от целия народ да се предпазва и да спазва мерки каквито има. Опитът показва, че е малко вероятно

б.) „Браво Шаро“ – максималният брой случаи тук е 4500 на ден и тръгваме надолу. Предполага по-сериозни мерки и спазването им от 80% от народа.

в.) „Помияр“ – правим каквото си искаме и гледаме друг да ни е виновен за кашите, които набъркваме. Достигаме до 7500 случая на ден преди да тръгнем надолу, прецекваме си август месец.

Стигнахме 3000 наден. И ще ги задминем другата седмица. „Куче тарикат порода“ не се очаква да се осъществи. Такава беше и прогнозата. Хващаме и осъществяваме „Браво Шаро“ – до 4500 случая на ден, най-много 2-3 дни да прихвърлим. Пречупваме вълницата, караме спокоен август, септември децата тръгват нормално на училище, слизаме на ниско нива на заболеваемост, посрещаме така есенно-зимната вълна и преминаваме и през нея без проблеми. Затова тоя сценарий е наречен така – „Браво Шаро“. Ех, ако ще помиярстваме и ще си създадем сами проблеми – каквото си надробим, това ще сърбаме. Изборът е ваш.

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 117 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число – днес е 1.55.

Такова беше и очакването – да надмине 1.00. Разбрахме се – като не ви харесва това число, което не съм го измислил аз, хващате и измисляте по-добро.

Писах ви, пиша и пак – очаквах числото да надмине 1.00, което означава, че се очаква заразата да спре да се свива. 1.55 е сериозна стойност – премина 1.5. Ако не внимаваме, ще се подпали дифузното разпространение.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.63

София-град – 0.70

Пловдив – 0.64

Бургас – 0.62

Варна – 0.65

По южните граници

Благоевград – 0.60

Кърджали – 0.98

Смолян – 0.65

Хасково – 0.79

Ямбол – 0.52

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Но както виждате, стойностите започват да наближават критичната стойност. Особено трябва да се внимава в Кърджали.

За страната, индексът е около 1.5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре. Нали помните – преди месец беше към 10 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното вече е доста разпространено. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си е висок.

Как да го охарактеризираме с две думи – държим индексите на дифузното разпространение под 1 и най-много седмица над 1 – Браво Шаро! Изтървем ли ги 1 седмица да са над 1 тръгваме по широкия път на помиярщината. Това е положението.

Тук стандартното предупреждение – Стигнахме 3000 случая наден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 117 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. ИЗДЪРЖА. ПРЕДСКАЗАНИЕТО СЕ СБЪДНА.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 1.5 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.68. Тук – около 1.5 пъти под критичната стойност, но започва да я приближава.

Спокойно е. Писах ви – юли ще е спокойно. Сценарият ще се смени, но ще е относително спокойно, защото болниците няма да са пълни. Така и август месец. А вече с какво ще гарнираме салатката на спокойствието – с бравошаровски дресинг или с помиярски дресинг – от нас си зависи. Каквото си го надробим, такова ще си го ядем.

За сведение – индексите в още няколко области

Видин – 0.55

Враца – 0.51

Габрово – 0.58

Кюстендил – 0.52

Ловеч – 0.62

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Но виждате как индексите растат. Пазете се – клъстерното разпространение в страната е засилено. Вероятността да се заразите вече не е малка.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 44

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Няма и 10%

Текуща заетост неинтензивни легла : 891

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 18%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви – като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дне с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирено няма да изтеглите късата клечка.

6. Заключение от проверката – и днес, 117 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение засега е угасено. Обаче кучетата на Витанов махат недоволно с опашки – индексите на дифузното разпространение растат – клъстарното разпространение се разраства. Внимавайте!

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли ще си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец. Ако сме тарикати, ще тръшнем вълницата преди да е стигнала 3000 случая на ден. Виждате, прогнозата се сбъдна – не сме тарикати. Пък дали сме бравошаровци или помияри, ще видим до 2 седмици. Каквото си го надробим – такова ще си го сърбаме.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате – всичко е в червено – къде по-светло, къде по-тъмно. Където е по-тъмно, се пазете вече повечко“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...