Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Православен календар » Атанас Калчев: Честваме Светите Седмочисленици, честит празник!
Кричим Православен календар Празникът

Атанас Калчев: Честваме Светите Седмочисленици, честит празник!

Атанас Калчев, кмет на Община Кричим
Атанас Калчев, кмет на Община Кричим

Българската православна църква чества днес празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и техните пет най-извести ученици – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

Вярва се и, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните.
Култът към светеца е свързан и с народните представи, че той е покровител на летните бури, поройните дъждове и наводненията.

Светите Седмочисленици – това е нашата Свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон – небесните ангели и покровители на този прекрасен столичен храм.

Значението на тяхното дело не се мери с дни, години, векове. То е над тях, защото е устроено според благата промислителна воля Божия. Защото именно Бог ни изпрати светите Седмочисленици и то точно в най-решителния, най-съдбоносния за народа ни момент. Делото на светите Седмочисленици е дело Божие още и в този смисъл, че то е имало за цел да доведе до Бога и истинското богопознание. Св. Седмочисленици бяха преди всичко апостоли на Христовото учение и проповедници на вярата в Бога.

Светите братя и техните ученици ни дадоха християнската вяра и славянска писменост. Те са възродители на славянските народи. Те ги изведоха от мрака на езичеството и на религиозното неведение и ги въведоха в пълната светлина на тогавашното познание.

Честит празник и честит имен ден на всички имениците, бъдете живи, здрави и благословени !

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...