Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Древен римски басейн реставрираха в подземието на бутиков хотел в Пловдив
Бизнес Градът Пловдив Пловдив Важно Туризъм

Древен римски басейн реставрираха в подземието на бутиков хотел в Пловдив

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
Ново археологическо бижу ще привлича туристите към римската древност на Пловдив от днес. Уникален мраморен басейн, който преди 2000 години се е отоплявал по системата хипокаустум, вече е достъпен в напълно възстановен вид и може да бъде обстойно разгледан. В римската архитектура често се е използвало подподово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.
Това съоръжение е запазено в центъра на Пловдив, намира се на улица „Отец Паисий“ и всъщност представлява подземното ниво на хотел „Вила Флавия“. В основите на хотела са открити останки от Римска баня, датиращи от I-II век. Археологията е съхранена и експонирана от откривателя на обекта, археологът Мая Мартинова-Кютова и реставраторът Никола Стоянов.
Хотелът все още не е открит официално, но той е четвъртият новосертифициран в Пловдив за тази година. За реставрираните терми се смята, че са били свързани с подземен тунел, запазен зид от който може да се види и сега, с античния стадион, който се е простирал по дължината на сегашната Главна улица. Ползвали са ги атлетите по време на спортните състезания, които са били изключително популярни в древния Рим.

След реставрационните дейности, басейнът е покрит с оригиналния си бял мрамор.

Заобиколен е с традиционните колонади и арки, а до него се стига по мраморни стъпала.

Всичко това древно великолепие може да се види и от фоайето на хотела през прозрачния под.

Дворът на „Вила Флавия“ също е аранжиран в римски стил, там са изложени две от откритите при разкопките оригинални колони.

Заедно с археологията, туристите ще могат да открият и част от кулинарните вкусове на древния Филипопол. Собствениците на хотела предстанят оригинални древноримски бонбони, направени от фурми и различни ядки с мед. Рецептата е напълно автентична, открита е в записките на римски консул-чревоугодник, който записвал любимите си ястия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...