Новини от Пловдив » Бизнес » Древен римски басейн реставрираха в подземието на бутиков хотел в Пловдив
Бизнес Градът Пловдив Пловдив Важно Туризъм

Древен римски басейн реставрираха в подземието на бутиков хотел в Пловдив

Ново археологическо бижу ще привлича туристите към римската древност на Пловдив от днес. Уникален мраморен басейн, който преди 2000 години се е отоплявал по системата хипокаустум, вече е достъпен в напълно възстановен вид и може да бъде обстойно разгледан. В римската архитектура често се е използвало подподово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.
Това съоръжение е запазено в центъра на Пловдив, намира се на улица „Отец Паисий“ и всъщност представлява подземното ниво на хотел „Вила Флавия“. В основите на хотела са открити останки от Римска баня, датиращи от I-II век. Археологията е съхранена и експонирана от откривателя на обекта, археологът Мая Мартинова-Кютова и реставраторът Никола Стоянов.
Хотелът все още не е открит официално, но той е четвъртият новосертифициран в Пловдив за тази година. За реставрираните терми се смята, че са били свързани с подземен тунел, запазен зид от който може да се види и сега, с античния стадион, който се е простирал по дължината на сегашната Главна улица. Ползвали са ги атлетите по време на спортните състезания, които са били изключително популярни в древния Рим.

След реставрационните дейности, басейнът е покрит с оригиналния си бял мрамор.

Заобиколен е с традиционните колонади и арки, а до него се стига по мраморни стъпала.

Всичко това древно великолепие може да се види и от фоайето на хотела през прозрачния под.

Дворът на „Вила Флавия“ също е аранжиран в римски стил, там са изложени две от откритите при разкопките оригинални колони.

Заедно с археологията, туристите ще могат да открият и част от кулинарните вкусове на древния Филипопол. Собствениците на хотела предстанят оригинални древноримски бонбони, направени от фурми и различни ядки с мед. Рецептата е напълно автентична, открита е в записките на римски консул-чревоугодник, който записвал любимите си ястия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...