Новини от Пловдив » Важно » Ледник премести границата между Италия и Швейцария
Важно Свят

Ледник премести границата между Италия и Швейцария

В сърцето на заснежените Алпи между Швейцария и Италия, собствениците на италианска планинска хижа вече не знаят в коя страна се намират.

Границата между двете съседки минава по протежение на дренаж – точката, в която стопената вода се стича от двете страни на планината към едната или другата страна. Топенето на ледника Теодул обаче, мести разделителната гранична линия към Rifugio Guide del Cervino – планинска вила в близост до 3480-метровия връх Testa Grigia.

Фредерик, 59-годишен турист и гост във вилата, слиза на закуска. Менюто е на италиански, а не на немски език, и е на цена в евро, а не в швейцарски франкове. Въпреки това, мъжът си поръчва парче пай и пита: “И така – ние в Швейцария ли сме или в Италия?”

Освен комична, ситуацията е много сериозна: въпросът с границата между двете страни бе предмет на дипломатически преговори, започнали през 2018 г. и завършили с компромис миналата година, но подробностите останаха в тайна.

Планинската хижа е построена през 1984 г., и по време на строителството й е била изцяло на италианска територия. Сега, обаче, две трети от хижата, включително повечето от леглата и ресторанта, технически се намират в южна Швейцария.

През ноември миналата година Берн и Рим сключиха споразумение, параметрите на което, обаче, остават в тайна поне до следващата година, когато се очаква то да бъде одобрено от швейцарското правителство.

Между 1973 г. и 2010 г. ледникът Теодул е загубил почти една четвърт от масата си, което е извадило наяве скалата отдолу, а дренажният раздел е принудил двете съседки да преначертаят около 100-метров участък от границата си.

Италия отказва коментар поради сложната международна обстановка.

Въпреки че преговорите за собствеността на планинската хижа остават в тайна, собственикът й – 51-годишният Лусио Труко, твърди, че дори и да бъде “пошвейцарен”, ще си остане италианец. „Менюто е италианско, виното е италианско и данъците са италиански“, казва Труко./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...