Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Кабинетът не одобри купуването на още осем F-16
България Важно Политика

Кабинетът не одобри купуването на още осем F-16

Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.
Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка.

Правителството в оставка не одобри в четвъртък проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16, както се очакваше. Военният министър в оставка Драгомир Заков обясни, че Военновъздушните сили са анализирали получената от САЩ оферта и преди ден са идентифицирали 32 линии, по които има въпроси.
Затова ще се наложат нови разговори с американската страна за изясняването им. Проектът няма как да бъде одобрен в рамките на този кабинет и придвижването му остава за служебния кабинет.
Следващ парламент евентуално ще трябва да го ратифицира.

И демонстрация на Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова направи зрелищна демонстрация, обявявайки че „народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее“. Тя обясни, че министрите на партията са напуснали заседанието на Министерския съвет заради обсъждането на проекта.
„Днес и сега разбрахме за получената оферта за втората осмица F-16, както и за хода на разговорите. Заявихме, че напускаме заседанието, намираме, че този разговор и решения сега са вредни за България“, заяви Нинова, въпреки че Заков още преди седмица обясни параметрите на американската оферта.
„Смятаме, че в момента да се обсъжда под каквато и да е форма нов инвестиционен разход, в какъвто и да е размер, за нови осем F-16 е абсолютно недопустимо. Затова напуснахме заседанието на Министерския съвет и няма да участваме в него“, обясни Корнелия Нинова.
Закупуването и на втория транш самолети е част от проект за модернизиране на ВВС, който преди години вече бе одобрен от парламента .

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...