Новини от Пловдив » Важно » Спадът на руската икономика се засилва
Важно Свят

Спадът на руската икономика се засилва

Cetral Bank of Russia with flag

Спадът на БВП на Русия се ускори до 4,9% на годишна база през юни след 4,3% през май. Това показват данните от проучването на Министерството на икономическото развитие „За текущата ситуация в руската икономика“. Според оценките на министерството икономиката е намаляла с 4% на годишна база през второто тримесечие. Спадът през първата половина на тази година в сравнение със същия период на 2021 г. е 0,5%.

„През юни икономическата активност беше подкрепена от подобрените резултати в добивната промишленост и продължаващата положителна динамика в селското стопанство“, заяви икономическото ведомство.

МИР отбеляза възстановяване на производството на петрол (+2,7% на годишна база след -2,4% на годишна база през май) и подобряване на резултатите нефтопреработването (до -0,5% на годишна база през юни след -5,5% на годишна база през май).

В селското стопанство производството продължава да нараства през юни (с 2,1% на годишна база, колкото и през май).

Въпреки това министерството посочва, че в преработвателния сектор положението все още е неравномерно. В някои сектори, ориентирани към вътрешното търсене, производството остава над миналогодишните нива, като например фармацевтичните продукти и строителните материали. В експортно ориентираните отрасли (дървообработване, химическа промишленост, металургично производство), както и в отраслите със значителен дял на междинен внос (автомобилна промишленост, лека промишленост, производство на мебели), спадът се ускорява.

През юни търговията на едро и транспортът продължават да намаляват. Що се отнася до потребителската активност, тя се стабилизира на ниски нива през второто тримесечие, съобщи Министерството на икономическото развитие.

През първото тримесечие на тази година икономиката на Русия нарасна с 3,5%. БВП на страната започна да намалява през април, когато икономиката се сви с 2,8% на годишна база, а спадът продължи и през май (с 4,3% на годишна база).

Според актуализираната прогноза на Централната банка икономиката ще намалее с 4-6% през тази година, а през 2023 г. може да бъде в диапазона 1-4%. Министерството на икономическото развитие все още не е публикувало нова прогноза, а в априлския вариант очакваше спад на БВП от 7,8%.

През юни Максим Решетников, ръководител на Министерството на икономическото развитие, отбеляза, че руската икономика се развива по-добре, отколкото властите са очаквали, и че спадът в края на годината ще бъде по-малък от предишните прогнози./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...