Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Транспорт » Глоба, ако колата пуши отзад: Обмислят зони с ниски емисии в центъра на Пловдив
България Екология Пловдив Транспорт

Глоба, ако колата пуши отзад: Обмислят зони с ниски емисии в центъра на Пловдив

Илияна АНГЕЛОВА


Зони с ниски емисии от трафика смята да обособи  Община Пловдив,  съобщи зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов. Проектът е в напреднала фаза на разработване и се очаква всеки момент в общината да бъде внесен доклад от специалисти, който ще очертава границите им. Предвижда се да има малък вътрешен ринг и голям ринг. Вътрешният ще обхваща централната градска част и  ще съвпада със зоните за платено паркиране, а големият ще обхваща целия град.
Зоните ще бъдат адаптирани към българското законодателство, но за да има контрол, ще се предложи на Общинския съвет да гласува нова наредба, съобщава зам.-кметът Чонов. Той сподели, че сегашното правителство отхвърлило идеята на Община Пловдив на автомобилите да се лепят стикери с екологичния им клас, а специална система за контрол да разчита вградения чип. Според  държавниците, камерите на Пътна полиция щели да разчитат по регистрационните номера коя кола какъв клас е и това да бъде критерият за налагане на глоби. При тази ситуация обаче парите няма да влизат в общинския, а в републиканския бюджет.

Другата идея е, след очертаването на зоните с ниски емисии, кметът да издаде заповед, с която да се забранява движението на коли с нисък екологичен клас в дните с високо замърсяване, който е през зимните месеци – от декември до февруари.

„Най-замърсяващите коли са клас „Евро 1″ и усилията на Община Пловдив са насочени към тяхното ограничаване. Живеещите в зоната ще ползват преференция и няма да бъдат санкционирани, без значение от класа на автомобила, който притежават“, обещава зам.-кметът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...