Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Кметът нахлупи рунтава папаха
Култура Пловдив Пловдив Важно

Кметът нахлупи рунтава папаха

Снимка: Радио Пловдив

Международният фолклорен фестивал на Пловдив приключва. Довечера от 20 часа, на Античния театър е гала концертът и официалното закриване. Фолкфестът се проведе за 26-ти път. Тази година участваха представителни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция. От българска страна домакини бяха фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“.

По традиция, в последния фестивален ден, представители на различните групи се срещнаха с кмета на Пловдив. Здравко Димитров подчерта, че участниците са добре дошли в най-стария жив град на Европа, който държи на културата. „Пловдивската публика има чувство за красота и ви цени, по тяхното отношение разбирате, че сте добре приети в нашия град. Винаги съм казвал, че за културата няма граници“, подчерта той. Заместник-кметът по култура Пламен Панов допълни, че пълният Античен театър показва любовта на пловдивчани към фестивала, но най-вече любовта към това, което правят участниците.

Танцьорите от Грузия подариха на кмета папаха, известният от фолклора им рунтав калпак. Бразилският подарък също беше шапка, но съпроводена с традиционна декоративна виола. Турските артисти подариха лампата на Аладин, а представителите от Румъния връчиха национално питие и албуми с изпълненията си. За Радио Пловдив ръководителят на групата „ Дор Трансилвания“ Влад Горган разказа, че не са за първи път в България, но Пловдив им е харесал изключително много, но най-вече са впечатлени от хората, които са сърдечни и приятелски настроени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...