Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Стартира най-мощният суперкомпютър в Европа
Важно Суматоха

Стартира най-мощният суперкомпютър в Европа

Финландски експерти пуснаха „LUMI“, най-мощният суперкомпютър в Европа и третият най-бърз в света, който ще бъде и енергийно ефективен, съобщава „Бета“.

Разположен в стара фабрика за хартия в град Каяани, на около 500 километра северно от Хелзинки, суперкомпютърът е с размерите на баскетболно игрище и може да произведе мощност, равна на тази на два милиона лаптопа.

„LUMI“ е проект на Европейската организация за високопроизводителни изчисления и 10 европейски страни – Финландия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Полша, Швеция, Швейцария, Исландия и Норвегия.

Суперкомпютърът е струвал 200 милиона евро, като Финландия е предоставила една четвърт, а останалите партньори останалите, съобщава „Евроактив“.

Каяни е избран за място, тъй като поради студения климат ще е необходима малко енергия за охлаждане на суперкомпютъра.
Цялото електричество „LUMI“ ще получава от водноелектрическите централи, а генерираната от него топлина ще се използва в топлофикационната мрежа.

„LUMI“ ще се използва за изследвания в областта на медицината, изкуствения интелект, изменението на климата, възобновяемите енергийни източници.
Суперкомпютърът ще може да се използва от академични изследователи от цял ​​свят, а една пета от капацитета му е запазена за частни компании.

Само американският „Summit“ и японският „Fugaku“ в момента са по-бързи от суперкомпютъра „LUMI“ в света./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...