Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Майката на момчето, припадналото от пиене и райски газ: Чакам видео от дискотеката!
България Важно Инциденти

Майката на момчето, припадналото от пиене и райски газ: Чакам видео от дискотеката!

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Въпросът в този случай не е за вината, а за отношението на обществото към проблема с поведението на децата, каза през BG VOICE Елица Йорданова, майка на 15-годишния Максим, който припадна след употреба на алкохол и райски газ в дискотека в Правец. Тя каза, че в града се знае какво става в дискотеката, но хората се страхуват да кажат нещата открито.

Запитана от репортер на BG VOICE как се е стигнало до случая със сина й, Йорданова отвърна, че все още няма представа и семейството разчита да получи кадри от видеонаблюдение в заведението.

Фалшив документ за родителско съгласие
По отношение на документа за родителско съгласие, намерен у Максим, майката каза, че за първи път го вижда и че дори дотогава не е знаела, че е нужен такъв документ (семейството живее в Нидерландия). Йорданова подчерта, че въпросният документ е фалшив – попълнен с “неистински имена, ЕГН, което е дадено, не е реално и телефонният номер не е реален”. Тя е чувала, че такива декларации се продават.

Самият Максим вече е видимо по-добре и майката се надява нещата да се оправят. Първото нещо, което й е казал, когато се е събудил, е било “мамо, съжалявам, защото повече няма да ми имаш доверие”.

По думите на Йорданова тя контактува с медиите по случая, защото е важно хората да започнат да осъзнават отговорността си към децата:

“Мисля, че хората не си дават сметка какво отговорност носим не само за нашите, но и за чуждите деца” – каза тя.

Деца на дискотека
Майката е потърсила контакт с управителя на дискотеката, но “той беше много груб”. На сутринта, когато вече е бил налице медиен интерес към случая, той се е извинил на Йорданова. Според нея ще бъде жест на добра воля от негова страна ще е да покаже записите от камерите на заведението. Те може да покажат кой е влязъл със сина й и кой му е дал алкохол, въпреки че е малолетен.

По думите на майката дискотеката е била пълна с деца на същата възраст. Синът й не ходи на дискотека по принцип, защото в Холандия е разрешено за 21-годишни.

“Влязъл от любопитство и всичко това бързо му е подействало” – каза тя.

По думите на Йорданова после се е оказало, според специалист, че количеството алкохол в кръвта на Максим се равнява на “3-4 чаши концентрат”, който се е комбинирал с райския газ. Нещата са станали бързо, може би в рамките на половин час.

Хората се страхуват да говорят открито
Тя направи сравнение с Холандия, където семейството живее, и където контролът над достъпа на децата до такива места е много строг. На места, където се продават алкохол и наркотици, дете не може да влезе, категорична бе Йорданова. По думите й такова нещо може да се случи навсякъде, но в Правец то се случва в по-голям мащаб:

“Срещам хора, които ми казват “браво, че го казваш, но внимавай да не си навлечеш неприятности”… Поведението на хората е продиктувано от страх, защото в такова малко градче всички се познават, всички знаят, че в това заведение управител е синът на кмета на Правец и хората казват… ще ти го кажа, но не ми споменавай името. ”

Според сведенията на майката в заведението се “пуши райски газ”, знаят кога ще има проверки и вземат мерки:

“Махат пепелниците, докато мине проверката, защото е позволено пушенето и вътре – всички хора, с които коментирам това на мен ми го казват, но се страхуват да го кажат публично, молят ме да не споделям кой ми го е казал и за мен това е показателно… Това, което направих днес, не е разговор за вината, отговорността и законите, а за нашите деца и за това, че за тях има реални опасности във външния свят, за които ние всички като възрастни сме отговорни, без значение кой как си възпитава детето” – каза Йорданова.

Няма издаден акт на майката
Йорданова опроверга медийните информации, че й е издаден акт от полицията.

“Днес прекарах може би два часа в полицейското управление да обясним от наша гледна точка какво се е случило. От никой там нямам такава информация, нямам съставен акт. Дали съм знаела до колко часа може да излиза детето? Тук ако тръгнем след 9 часа е пълно с такива деца и може би 250 акта трябва да се напишат. Ако е такъв законът и съм го нарушила, няма да се противопоставя на акт. Но нито ми е връчен, нито устно ми е казано такова нещо да ми предстои” – каза майката.

Отговорността на обществото
Йорданова описа и как е намерила сина си в спешното отделение на болницата и каза, че “това е от най-страшните неща за 46-те години, в които съм живяла”. Въпросът за доверието и вината сега на стои за нея, приоритет й е момчето да се оправи.

Тя подчерта, че не търси конкретен виновник в случая. Нейното послание е, че “ние като общество сме отговорни за това в какъв свят живеят нашите деца”. Майката благодари на момчетата, които са занесли сина й до спешното.

Запитана в крайна сметка има ли виновен в тази ситуация, Йорданова отговори:

“Виновни сме всички, ако си замълчим. Това не е първият случай.”

Тя смята, че всички са солидарно отговорни, ако не правят нужното, за да предпазят децата “от ситуации, в които да имат възможност да направят грешен избор”.

Още

Дете припадна пред дискотека след алкохол и райски газ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...