Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Последен работен ден на 47-ия парламент днес
България Важно Политика

Последен работен ден на 47-ия парламент днес

Очаква се днес -29 юли – да е последният работен ден на 47-ото Народно събрание. Предварително гласуваният дневен ред предвижда първо четене на промените в закона за обществените поръчки.

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

За днес е предвиден и редовен парламентарен контрол. Депутатите се очаква да заседават за последно в рамките на 47-ото Народно събрание, тъй като съгласно парламентарния правилник от 1 август – понеделник, са в лятна ваканция, освен ако не решат удължаване на работата на парламента.

С оглед на върнатия трети и последен мандат за съставяне на правителство обаче се очаква и указа на президента за разпускане на парламента.

Днес депутатите се очаква извънредно да обсъдят промените в закона за здравето, които да сложат край на продажбата на райски газ на деца, в опит да се минимизират рисковете за здравето на непълнолетните.

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев от ПП увери “Всички партийни групи ще подкрепят така предложения законопроект, който предвид изборната ситуация, предвид това, че е лято и децата са основно по такива мероприятия и заведения, сега е моментът. Ако се стигне до още един такъв случай в “Пирогов”, цялата отговорност би била наша”.

Депутатите ще обсъдят и измененията в закона за обществените поръчки, внесени поотделно от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Първите създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, като се предвижда индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

От ДБ предлагат прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се използват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

В предвидения последен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите в оставка Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министрите в оставка – Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса. С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера – ден преди очакваното последно заседание на настоящия парламент.

По традиция в последния ден на всеки парламент се представят заключителни изявления от парламентарните групи и депутатите се събират на обща снимка. 47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...