Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » 47-ото Народно събрание приключи работа
България Важно Политика

47-ото Народно събрание приключи работа

47-ото Народно събрание проведе последното си заседание, което приключи с изявления на различните парламентарни групи. Декларации не направиха единствено от парламентарните групи на ДПС и БСП. Последното заседание беше закрито от заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов.

Пред депутатите той заяви, че във времена на криза парламентът не е намерил нужното обединение, не е проявил търпение и толерантност: „В тези тежки времена на криза 47-ото НС не бе обединено. А какви бяха причините за това? Ще дам възможност на времето и на българските граждани да дадат своята оценка. Напрежението от една друга криза, а именно политическата, която властваше през 2021 г., очевидно хвърли своята тежка сянка и върху работата на този състав на народното събрание“.

На финала депутатите станаха на крака и аплодираха 47-ото Народно събрание. Някои от тях си направиха снимки за спомен. Преди закриването на заседанието партиите изчетоха своите финални декларации.

Декларация на „Продължаваме Промяната“: 

Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров в пленарната зала. Той представи декларацията от името на групата във връзка с приключването на работата на 47-ото Народно събрание.

Вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но ние няма да отстъпим от това да спираме корупционните кранчета, декларира Гюров. Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България, добави той.

Скъпи сънародници, гласувайте на предстоящите избори, призова Гюров. Всичко дотук беше само първа стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон, посочи той. По думите му битката за демокрацията е на всеки българин у нас и в чужбина. В края на декларацията Гюров отправи още един апел: „Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си – продължаваме промяната“.

Преди това Гюров направи обобщение на работата на 47-ия парламент, който, по думите е, бил изправен пред множество кризи. Той смята, че е имало „заложени бомби“ в пътното строителство, отбеляза високите цени на електроенергията, пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Гюров посочи, че е бил приет план с антикризисни мерки, а сметките за ток не са се променили. Той припомни одобрението и на план за справяне с COVID-19, който е позволил бизнесът да остане отворен, като не се натоварва обаче и здравната система. В изказването си председателят на ПГ на ПП изброи още увеличението на пенсиите, на възнагражденията на медицинския персонал и учителите. Гюров отбеляза и бежанската криза като друго предизвикателство, с което са се справили управляващите. По думите му България е отбелязала ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз. Хората знаят, че спряхме схемите на „Капитан Андреево“, прекратихме кражбите в пощите, каза още Гюров.

„Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре в тези седем ужасни месеца“, коментира също той.

Според него е можело да се постигне и повече, но големите промени изискват достатъчно депутати, които искат те да се случат. А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне към промяната – нямаше, отбеляза Гюров. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда, подчерта той.

Декларация на ГЕРБ-СДС 

„Кризата, в която страната ни бе хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията”. Това се казва в последната за този парламент декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от парламентарната трибуна от Десислава Атанасова.

В документа външнополитическата политика на кабинета „Петков” бе определена като „резил”. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.

Атанасова благодари на симпатизантите и членовете на партията, които „въпреки натиска, на който бяха подложени, не ни предадоха”.

„Надявам се, че на изборите през октомври ще ни подкрепите отново. Нека ги бием с техните машини! А ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор и с това, което заедно ще направим за България. Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство”, завърши Атанасова.

Декларация на „Има такъв народ“ 

От политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН) никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от „Има такъв народ“ Пламен Николов. В декларация от името на парламентарната група, посветена на края на 47-ото Народно събрание. Николов посочи, че макар и с неизпълнен докрай мандат, парламентът е оставил ярки впечатления за своите действия в цялото общество.

„Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други“, посочи Николов.

Той отправи пожелание в следващия състав на парламента, който ще се сформира след предсрочните избори, да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства.

„С призив да дадем всичко от себе си, за да не се окаже, че след края на това горещо политическо лято ни очаква най-студената икономическа зима, ние днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способностите и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ни предстоят“, каза още Николов.

Декларацията на Демократична България: 

Ние трябва да отговорим на въпроса за това как ще се управлява България и той се подразделя на два много важни въпроса – въпросът за войната и въпросът за корупцията. Това заяви в пленарната зала председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация по повод края на 47-мото Народно събрание.

Въпросът за корупцията изисква промяна в състоянието на националната политическа система, каза Иванов. Той посочи, че се изисква на първо място избор за това каква политическа култура носим – дали на едноличните решения или на колективните решения и споделяне на отговорността.

Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес, заяви Иванов. По въпроса за войната, той каза, че корупцията започва от руския модел. Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че сме обект на агресия, коментира той и допълни, че трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие.

„Трябва да отговорим на въпроса как ще управляваме България, така че да се справим с тези две огромни предизвикателства – корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания“, коментира Христо Иванов.

Декларация на „Възраждане“ 

Безвремие е думата, която описва изминалите 8 месеца – период от време, в което нямаше стремежи и растеж. Време на лъжи, фарс, политически машинации, репресивна бухалка, предадена от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на ПП, ДБ, БСП и други. Това каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов от трибуната на парламента по време на финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

И законите, и решенията ви са като конституцията, която ви служи само, за да я нарушавате, обърна се Костадинов към депутатите от доскорошното управляващо мнозинство.

Потопихте държавата в кризи, но не успяхте да я унищожите. Време е да закрием парламента, а някой от вас могат да отидат да закусят в американското посолство, каза още Костадинов.

В следващото Народно събрание като мнозинство България ще бъде за българите – без маски и без мерки. Тогава новият и старият ГЕРБ ще са в миналото, заяви още Костадинов, давайки заявка, че след предсрочните парламентарни избори през есента „Възраждане” ще е водеща формация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...