Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Забавление за възрастни » Създателите на виртуалната разходка в Епископската базилика ще правят виртуален свят
Забавление за възрастни

Създателите на виртуалната разходка в Епископската базилика ще правят виртуален свят

Българското студио за виртуална и добавена реалност, което създаде VR разходка в Базиликата на Филипопол, ще гради цял виртуален свят. Екипът от Animajor Studios работи заедно от близо 10 години, а наскоро започна своя Metaverse проект, наречен Ephemera.

 

Виртуалната реалност е инструмент, който предлага най-доброто от реалния и онлайн свят, поради което световноизвестни компании като PlayStation и PokerStars се обръщат към тази технология, за да подобрят своите възможности и да надградят потребителското изживяване. С VR можете да посетите известни дестинации на другия край на света, но също така и да се разходите на Марс или да играете любимите си игри във VR. Създаването на все по-реалистични и емоционални виртуални изживявания става възможно благодарение на тези непрекъснато подобряващи се технологии.

 

Идеята на метасвета е да обедини всички тези преживявания в едно и да създаде място, на което можете да правите всичко, което си пожелаете, но в един паралелен виртуален свят. Така описват и своя мета проект Animajor Studios – като нов свят, базиран на границата между реалното и дигиталното; между света, такъв, какъвто го познаваме, и най-смелите ни мечти.

Създател на Animajor Studios е Явор Бонев, а компанията се заражда през 2011 г. като първата в световен мащаб, специлизирана в холограмна анимация. Оттогава компанията се разраства, за да поеме проекти и за други платформи, като виртуална реалност, разширена реалност, архитектура и други. От десетилетие насам екипът зад Animajor създава разнообразни интересни проекти и визуализации за клиенти в цял свят.

 

Един от тях е VR симулацията в Епископската базилика, която отвори врати през април 2021 г. след дългогодишна подготовка и реставрация. Насред красивите и живописни мозайки, датиращи още от IV в., можете да видите виртуалната възстановка на базиликата и да се потопите напълно в атмосферата чрез възможностите на технологиите. Така реликвите от миналото и иновациите от настоящето се свързват в едно, за да предоставят едно незабравимо преживяване на посетителите на пловдивската забележителност.

 

Според Явор Бонев виртуалните технологии дават възможността да опознаем по-добре историята си и да я видим от един друг ъгъл, не просто като странични наблюдатели, а като част от събитието. Вместо да четем за събития и личности, които са съществували преди векове, можем да ги видим отблизо и да научим много повече за тях, благодарение на VR. Това е една от причините Animajor да прави много виртуални възстановки с исторически характер.

 

Портфолиото на компанията включва повече от 100 анимации за холограмни дисплеи, VR обиколка на село в Шампан, Франция, анимации за недвижими имоти, AR развлечения за молове и туристически атракции, както и иновативен супермаркет, в който камерите правят моментни снимки на избраните от вас продукти и банковата ви карта се таксува автоматично. Проектът Епископска базилика и обиколката на Виена са най-новите попълнения в предложенията на компанията и Явор казва, че се надява да направи повече от тях в бъдеще. Animajor също се занимава с игри, като екипът работи върху собствен вътрешен проект – игра, наречена Tiny Battles, която се надяват да стартират в близко бъдеще. Студиото се гордее с творческата си работа и иновативните концепции, които си личат във всеки един проект. Несъмнено тази отличителна черта на екипа ще си проличи най-ярко в амбициозната им нова цел, носеща името Ephemera.

 

Терминът ефимеризация всъщност възниква още през 20 век, а негов създател е инженерът, архитект и иноватор Ричърд Бъкминстър Фулър. Той се състои във възможността на технологичния напредък да постига повече с по-малко. Тоест, има се предвид постигане на по-големи резултати и по-висока ефективност с по-малко усилия и ресурси, докато не се стигне до момент, в който всичко може да се постигне с нищо.

 

Според Явор виртуалният свят ще предлага всичко онова, което имаме и в реалния. Хората се страхуват, че виртуалният свят ще стане по-привлекателен и ще искат да прекарват цялото си време там, но те трябва да възприемат VR като инструмент. Metaverse е еволюция в онлайн пространството и не трябва да бъде заместител на реалния живот. VR не е бягство от реалността, а цели да я направи още по-добра.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...