Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Нужни са 40 000 лева за детски център на бежанците в бившата Белодробна
Пловдив Пловдив Важно

Нужни са 40 000 лева за детски център на бежанците в бившата Белодробна

Всеки ден по няколко украински семейства търсят подслон във временния център за бежанци в бившата белодробна болница в Пловдив. Административните проблеми на родителите обаче продължават. Те обикалят институциите, за да легализират престоя си в България, да търсят работа, или да намерят място в училище за децата си.

Ирина бяга от войната в Украйна с трите си дъщери. Преди дни намира убежище във временния център за бежанци. Вече търси всякаква работа, тъй като езиковата бариера й пречи да бъде банков служител, каквато е била професията й в Украйна.

„На първо място днес само оформяхме документите за закрила и после вече ще трябва да се решава въпросът за детските градини и училищата. Ако имаше тук някакъв център, където да се оставят децата за кратко, щеше да е чудесно.“, казва тя.

Помощ на новопристигналите предлагат и психолози, също бежанци от Украйна.

„Първата ни задача е да ги приведем в нормално психологическо състояние след преживяването на бойните действия и втората ни задача е социализацията им.“, разказва психологът Олена Комарова.

В момента в преустроената от ОП „Жилфонд“ бивша болница живеят 35 деца, които имат спешна нужда от пространство за занимания. Украинци и доброволци вече са набелязали място на двора и чрез благотворителни събития се набират необходимите средства. Общинското предприятие вече обзаведе специални стаи за семейства с инвалиди на първия етаж на бившата Белодробна болница, която за кратко време беше превърната в Център за настаняване на бежанци.

Помещенията на първия етаж са избрани, за да могат трудноподвижните хора да се придвижват лесно с инвалидните си колички. На един от етажите е обособен детски кът, където хлапетата се занимават докато родителите им си търсят работа или помагат в поддръжката.

„Най-труден въпрос за родители, докато съберат справки, докато съберат необходими документи за настаняване в детска градина, е къде да стоят децата, а за училищата докато е лято и няма къде да стоят.“, казва Наталия Еллис.

В благотворителната изложба участва зъболекарят Ангел Милев. Той лекува безплатно бежанците, но и предоставя своя картина, за да помогне за каузата.

„Реших да даря картината, за да мога да помогна и с това. Аз от 5 месеца работя благотворително, всички разходи поемам аз – и деца, и възрастни на ден по няколко.“, казва той.

Необходимите средства за създаването на детския център е около 40 хиляди лева.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...