Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Тези насекоми са обявени за най-важните същества на нашата планета и ето защо
Важно Суматоха

Тези насекоми са обявени за най-важните същества на нашата планета и ето защо

През 2019 г. международният „Earthwatch Institute“ на среща на базираното в Лондон „Royal Geographical Society“ обяви пчелите за най-важните създания на планетата Земя.

Ученият Алберт Айнщайн веднъж каза:

„Ако пчелите изчезнат от планетата Земя, на човека като вид му остават около 4 години живот. Без пчелите нямаше да има опрашване, нито плодове, нито храна, нито дори хора.“

Пчелите в екосистемата имат може би една от най-важните роли. Освен че произвеждат мед, те също допринасят за екосистемата, като опрашват растенията и всички знаем много добре, че без това нямаше да има плодове, а следователно и храна за хората и животните. Около една трета от храната, която приемаме всеки ден, зависи от работата на пчелите.

Предполага се, че са живели на Земята от около 110 милиона години

Древните народи дълбоко са разбирали ролята на пчелите в природата. Споменаването на пчелите датира от времето на древния неолит, когато нашите предци, освен животни, са рисували и пчели по стените на пещерите. Американските индианци са използвали меда като лекарство и храна още преди 6000 години. Същото е положението и с фараоните и римските владетели, върху чиито гробници са издълбавани и рисувани пчели.

Това малко, работливо насекомо с изключителна интелигентност е било почитано от много народи и вероятно оттам произлиза известната поговорка, че „пчелите не умират“. Предполага се, че те са живели на планетата Земя от около 110 милиона години, а днес разпознаваме около 20 000 вида.
Освен че играят ролята на основен опрашител, пчелите могат да бъдат наречени и „чудо на природата“, а техният начин на живот и интелигентност е възхитителен. Носителят на Нобелова награда Карл фон Фриш откри, че пчелите имат памет за времето и пространството и използват тази способност за изграждане на колонии. Важно е да се подчертае, че по време на изграждане на семейства, производство на мед или други дейности, пчелната общност функционира перфектно като цяло. Няма разногласия и кавги. Пример за перфектно семейство./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...