Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Ако съветниците решат: Дават безлихвен заем от 420 000 лв. на МБАЛ „Свети Мина“
Градът Здраве Община Пловдив

Ако съветниците решат: Дават безлихвен заем от 420 000 лв. на МБАЛ „Свети Мина“

МБАЛ "Свети Мина"
МБАЛ "Свети Мина"

Галина ГЕОРГИЕВА

Безлихвен заем в размер на 420 000 лева да бъде отпуснат на МБАЛ „Свети Мина“  от бюджета на община Пловдив за 2022 година. Това предложение на зам.-кмета по еколигия и здравеопазване Анести Тимчев влиза за обсъждане на сесията на Общинския съвет утре. Кредитът трябва да бъде погасен за 5 години  чрез равни месечни вноски от 7 000 лв.

От доклада на Мария Горева – временно изпълняващ длъжността  управител на общинската болница става ясно, че лечебното заведение е в изключително тежко финансово състояние, като само през 2020 и 2021 година бележи печалба, а по-високите приходи са идвали от лечение  на болни с ковид и от ваксинации.

Сега COVID отделението е закрито и през тази година не би могло да се достигне стабилно финансово състояние на болницата. Отделно, лицензираната лаборатория, от която са постъпвали ежемесечни приходи заради от извършване на PCR тестове, вече не функционира пълноценно, тъй като е прекратен договора с НЗОК.

Мария Горева предупреждава, че се очаква негативна тенденция в приходната част на МБАЛ „Свети Мина“ , която ще повлияе отрицателно на бюджета на лечебното заведение.  Необходимо е да бъдат увеличени основните заплати на медиците с  около 60%  във връзка с анекса към Националния рамков договор от 29 април тази година, за да бъдат изплатени увеличените цени от 1 август по КП в рамките на приблизително 24% -то им повишение. Трябва да се спази клаузата в договора, според която за онези болници, които не постигнат нивата на договорените възнаграждения, заплатената дейност ще бъде на цени , които са по-ниски с 14%./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...