майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Ограничават до 3 часа безплатното паркиране за коли на инвалиди в Синя зона
Градът Общество Община Пловдив

Ограничават до 3 часа безплатното паркиране за коли на инвалиди в Синя зона

Паркомясто в Синя зона за хора с увреждания

Галина ГЕОРГИЕВА

До 3 часа се ограничава безплатното паркиране в Синя зона на колите на хора с увреждания, а след това  престоят ще се заплаща. Това е записано в проект за изменение и допълнение на  Наредбата за организацията на движението и паркирането в Пловдив, която ще се обсъжда утре на сесията на Общинския съвет. Предложението е на кмета Здравко Димитров.

В  ОП „Паркиране и репатриране” са постъпили много сигнали за злоупотреби от коли на инвалиди. Някои автомобили престояват в Синя зона по цял ден, ползвайки местата със знак Д21 – Инвалид, като по този начин възпрепятстват  други коли на хора увреждания да спират безплатно на определените места. В Синя зона в Пловдив местата за инвалиди са 180,  с което общината подпомага средно хората с увреждания със сума от 900 000 лв. на година, се изтъква като причини за промяна в Наредбата.

Според разпоредбите картата за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улеснения при паркиране, се издава от кмета на общината или от упълномощено от него лице. Тя трябва да съдържа международния знак „Инвалид“, да бъде поставена в долния десен ъгъл на предното стъкло. След изтичане на времето от 3 часа, автомобилите на инвадилите престояват на със знак Д21 – Инвалид при режим на почасово платено паркиране. Времето за безплатен престой на такъв автомобил се извършва от служителите на ОП „Паркиране и репатриране” чрез ръчно въвеждане в системата на часа на паркирания на обозноченото място автомобил и поставяне от външната страна на предното стъкло талон с вписан в него начален час на престоя, се казва в Наредбата.

Ограничение до 3 часа беше предвидено и за електромобили, но заради несъгласието на собствениците на екологичните коли тази част от Наредбата отпада. Досега са издадени 330 стикери за безплатен престой на изцяло електрически автомобили. Част от тях ползват местата безплатно цял ден, което носи загуби на бюджета, твърдят от ОП „Паркиране и репатриране” .

С промените в Наредбата се разрешава след 17,30 часа да се паркира на служебните места, определени също в Синя зона. За един час до 18,30 часа, когато свършва работното време на зоната, за престой ще се заплаща.

С предложения проект за изменение и допълнение на Наредбата се допълва и списъкът на булеварди, улици и площади с разрешено краткотрайно платено паркиране /Синя зона/.

Още новини по темата

Покрай електромобилите горят и инвалидите в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...