Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Превозвачите платили три пъти повече при поскъпването с 50% на тол таксите
Бизнес България Важно Транспорт

Превозвачите платили три пъти повече при поскъпването с 50% на тол таксите

Превозвачите спряха по обед движението на Дунав мост.

Превозвачите са платили до три пъти по-високи тол такси през юли месец. Според Камарата на автомобилните превозвачи в България това се случва в първия месец, в който е влязло в сила увеличението с 50% на тол таксите, а широко лансираната версия на министър Гроздан Караджов, че увеличението на тол таксите ще се усети минимално от българския превозвач и потребител, се оказа неистина.

Членове на Камара на автомобилните превозвачи в България са изпратили детайлни разбивки за платените от тях пътни такси през месец юли 2022 г. сравнени със същия месец, година по-рано. Според техните данни една от транспортните фирми е платила 28 981 лв. тол за периода от 1 до 26 юли 2022 г. За същия период, но през 2021 г., фирмата е платила 9 115 лв.

Те дават пример с фирма, която е член на Камарата, с камион ЕВРО 6 с най-чест маршрут ГКПП „Капитан Андреево“ – Хасково – Видин. Тол таксата за маршрута през май е била 53 лв., а през юли скача на 116 лв.

При тези стойности КАПБ задава въпроса: как едно 50% увеличение всъщност се оказва трикратно? Също така от Камарата опровергават аргумента, че с новите правила на тол системата превозвачите ще бъдат насърчени да използват по-екологични превозни средства. Справка на същата фирма, показва че за камион ЕВРО 6 за периода от 1 до 26 юли 2022 г. са платени тол такси в размер на 1267 лв. Същото превозно средство, за същия период на миналата година е генерирало тол такси в размер на 549 лв.

Камара на автомобилните превозвачи в България призовава за спешно преразглеждане на решението, с което бяха увеличени тол таксите.

От Камара на автомобилните превозвачи в България предупреждават, че българският гражданин все още не е усетил пълният ефект от това увеличение, но в създалата се ситуация това е неизбежно.

Припомняме, с постановление на правителството 24 юни 2022 г. се въведоха ставки за ползване и на второкласната пътна мрежа. Досега ставката за втори клас пътища беше нула стотинки. Одобрено бе и поетапно увеличение на тол таксите за автомобилите над 3,5 тона – от 1 юли т. г. и от 1 януари 2023 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...