Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Радев разпуска 47-ия парламент, назначава служебно правителство
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Радев разпуска 47-ия парламент, назначава служебно правителство

Румен Радев, президент на България
Румен Радев, президент на България

Ключова седмица за България. Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за разпускане на 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври, като определи датата на тяхното провеждане.

Следва и издаването на втори указ, с който държавният глава ще назначи четвъртия си служебен кабинет.

Следвайки конституционната процедура президентът ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота. Първата възможна дата е първата неделя на месец октомври – тоест 2 октомври.

Що се отнася до служебното правителство се очаква Радев отново да разчита на част от съветниците си, които да поемат министерски кресла, в съставът да влязат и хора, които вече са били в предходните му служебни кабинети, като министри или заместник министри, хора от левицата също ще поемат функции, но те ще са от така наречените „опозиционери“ на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Има очакване част от министерствата да поемат и хора с управленски опит в администрацията от предходни редовни правителства, които са експерти в своите области.

Все още не е ясно името на служебния министър председател, засега се върти името ан Гълъб Донев. Първата задача на служебния премиер е организацията и провеждането на честен и демократичен вот, но в условията на припокриващите се кризи енергийна, инфлационно-социална.

Новото служебно правителство ще трябва да се справя и с текущите и неотложни проблеми и да подготви страната за настъпващата зима, като най-малкото се подсигурят доставки на необходимите количества природен газ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...