Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Путин: Никой не може да спечели ядрена война
Свят

Путин: Никой не може да спечели ядрена война

Владимир Путин
Владимир Путин
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва.

Путин направи този коментар в писмо до участниците в конференция, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), повече от пет месеца след началото на войната му в Украйна, съобщи БГНЕС.

„Ние изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана, и се обявяваме за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, заяви той.

„Като държава членка на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) и една от страните негови пазителки, Русия последователно спазва споразуменията и духа на договора“, заяви Путин в съобщение до участниците в конференцията по договора в Ню Йорк.

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. В речта си по това време Путин посочи остро ядрения арсенал на Русия и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса.

„Който се опита да ни попречи… трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. И ще ви доведе до такива последствия, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си“, каза той.

Дни по-късно той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в състояние на повишена готовност.

Войната в Украйна повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза през 1962 г.

„Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега отново е възможна“, заяви през март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Политици както в Русия, така и в Съединените щати публично говорят за риска от Трета световна война. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, „никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност“.

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води „марионетна война“ срещу нея, като въоръжава Украйна и налага санкции на Москва./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...