Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Театър » В Чепеларе млади хора ще се борят срещу наркотиците с театър
Регион Театър Чепеларе

В Чепеларе млади хора ще се борят срещу наркотиците с театър

Чепеларе

Форум театрални представления от младежи на тема: „Превенция на различни форми на зависимости“ започва днес от 17.00 часа в НЧ «Родопска искра 1880» гр. Чепеларе. Това е една изключително креативна форма за превантивно действие и въздействие върху подрастващото поколение чрез арт техники, съобщават от Община Чепеларе.

Ще участват младежи от възрастова група 15-19 години от с. Бистрица, община Дупница; гр. Ямбол – доброволци към община Ямбол във връзка с проблемите на зависимостите; гр. Златоград; гр.Кърджали – филиал на фондация „ПУЛС“ и гр.Гоце Делчев, които със своите театрални представления ще погледнат отстрани тежкият проблем „НАРКОЗАВИСИМОСТ“, влизайки в ролята на негова жертва.
На 06.08./събота/ ще участват младежи от възрастова група 15-19 години от гр. Перник фондация „ПУЛС“, ЦПЛР ОДК гр. Перник, гр. Чепеларе, гр. Златарица и гр. Златоград – ЦПЛР ОДК.

Проектът „АЗ, ВМЕСТО ТИ”, финансиран от Министерството на младежта и спорта, се изпълнява от експерти на театър „ЦВЕТЕ“.
Подготвените по време на всеки от тренингите пет младежки форум театрални представления ще бъдат представени в читалището на град Чепеларе, където ще бъде поканена местната общественост. Всеки един от нас от собствен опит знае, че много по-лесно намираш изход от проблемна ситуация, когато не ти си жертвата в нея. Оглеждаш обективно детайлите, преценяваш възможностите и съветваш, смятат организаторите.

Емоционалното въздействие, което театралното изкуство оказва на зрителите, провокира у тях емпатия към жертвата на представената ситуация и те влизат в нейната роля, за да предложат промяна в поведението й, която да разреши проблема. Форум театърът /ФТ/ дава на зрителите изключителната възможност в безопасна среда да проверят ефективността на предлаганата от тях стратегия. Действията на зрителя-актьор предизвикват реакция от страна на останалите герои и провеждащия интервенцията зрител понася последиците от своите действия. Доказано е, че няма по-ефективен и дълготраен резултат от този, получен чрез преживяване.

Влизайки в ролята на жертвата, дори със съзнанието, че са само участници в театрална игра, младите хора ще изпитат голямата безнадеждност на опитите за измъкване от капана на дрогата. Ще осъзнаят необходимостта от борба за недопускане на нови жертви в него
Целите, преследвани с изпълнението на проекта са: осъзнаване на негативните последици от употребата на наркотични вещества и необходимостта от предотвратяването й от страна на младите хора, провеждане на неформално обучение на младежи-обучители на свои връстници за превенция на употреба и разпространение на наркотични вещества, мотивиране на участниците за доброволчество,информиране за фаталните последици от употребата на наркотици сред младите хора в отдалечени райони на страната и намаляване търсенето и употребата на наркотици от младите хора и предотвратяване на здравните и социални последици от рисковото поведение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...