Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Гебрев: 100% съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми
България Важно Инциденти Свят

Гебрев: 100% съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми

„100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми“, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. „Гардиън“. Пред  британското издание Гебрев каза, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ. „Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса“, заяви в телефонно интервю за „Гардиън“ българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“.

Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя, припомня „Гардиън“. Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на „Емко“, оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти. Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с „Новичок“ от офицери от ГРУ. И той самият сега изказа предположение, че взривът в склада му в неделя също е тяхно дело.

Гебрев разказва пред „Гардиън“, че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията няма пострадали. Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна, пише „Гардиън“. Миналата година бизнесменът заяви в имейл до „Ню Йорк таймс“, че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна – нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.

Сега той отново твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските споразумения в края на 2014 г., които доведоха до спиране на огъня в Източна Украйна. Гебрев подчерта също така, че не е доставял оръжия на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат, заподозрян във връзка с взривовете, и призова Москва да помогне с разследването. Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев.

Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома. „Едва не умрях“, заяви Гебрев в интервю за „Гардиън“ от 2019 г., в което разказа за отравянето си. Разследващият уебсайт „Белингкет“ разпространи информация, съгласно която екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, по което е предприет опитът за отравянето на Гебрев. Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. „Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това“, казва той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...