Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Засилват ковид мерките в София и Хасково
COVID-19 България Важно Здраве

Засилват ковид мерките в София и Хасково

От днес влизат в сила по-строги ковид мерки на територията на София и Хасково. Със заповеди на съответните РЗИ се въвеждат нови временни ограничения. На територията на столицата задължителни стават маските на закрито в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства заобществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили имаршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София и метростанциите. Изключение се допуска за деца до 6 годишна възраст, персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници.

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допускаобслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради отстъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция. Всички лица, които не са от едно семейство или домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 метра.

До 20 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Хасково, става задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт. Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

От РЗИ посочват, че всички работодатели и органи по назначаване е необходимо да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения- редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни заболявания.

По преценка може да бъде създадена възможност за работа в дистанционна форма или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел  ограничаване на  контакти на работните места.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични симптоми за COVID-19 или други заразни заболявания. Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...