Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Кой кой е в служебно правителство №4 на президента Румен Радев
България Важно Политика

Кой кой е в служебно правителство №4 на президента Румен Радев

Министерски съвет
Министерски съвет
  • Четирима пловдивчани поемат ключови министерства – Иван Демерджиев ще командва МВР, Христо Алексиев – Транспорта, Явор Гечев – земеделието, а Александър Пулев – иновациите и разтежа
  • Кабинетът е пълен с противници на Корнелия Нинова и сегашното ръководство на БСП

Илияна АНГЕЛОВА


Кой кой е в служебния кабинет Президентът Румен Радев подписа в понеделник два указа, с които разпусна 47-ото Народно събрание, насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 октомври и назначи своето четвърто поредно служебно правителство, оглавявано от Гълъб Донев.

Ето и пълния състав на новия служебен кабинет:

Новият служебен министър-председател ще бъде Гълъб Донев.

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Той беше вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика в двете предишни служебни правителства, назначени от Радев. През последните 7 месеца Донев последователно заемаше позициите на секретар по социални политики и здравеопазване и на секретар по демография и социални политики на президента.
Между 2001 и 2007 г. Донев ръководи дирекцията „Условия на труд и управление при кризи“, а през 2005 и 2006 г. е главен секретар в социалното министерство.
От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и изпълнителен директор на Главната инспекция по труда. През 2009 г. е назначен за зам.-председател на Държавния резерв. От 2014 до 2016 г. Донев е зам.-министър на труда и социалната политика.

 

Лазар Лазаров – вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика в новия кабинет 

Лазар Лазаров
Лазар Лазаров

Лазар Лазаров има дългогодишен опит в това министерство – от 2005 до 2007 г. е съветник на социалния министър, а от ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2009 г. до юни 2013 г. е главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.
В периодите юни 2013 – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г.- май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. досега Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика.

Христо Алексиев ще бъде вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията

Христо Алексиев
Христо Алексиев

Той беше назначен за транспортен министър и във второто служебно правителство през есента на миналата година, както и с служебното правителство през 2017 г.
Преди това е заемал позиции като член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в „Пристанище Бургас“, председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Пловдивският юрист Иван Демерджиев става вицепремиер по обществения ред и министър на МВР

Демерджиев вече два пъти беше част от служебните кабинети на Радев – първо като зам.-министър на правосъдието през май 2021 г., а след това и като министър на правосъдието от септември до декември 2021 г.
От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив, но напуска поста, след като през май 2021 г. е назначен за служебен зам.-министър на правосъдието.

Адв. Иван Демерджиев стана много популярен като правосъден министър, който се обяви за радикална правосъдна реформа и поиска уволнението на главния прокурор Иван Гешев.
Позициите на Демерджиев бяха ясни и докато заемаше позицията на председател на Пловдивската адвокатска колегия. Това бе адвокатската колегия, която най-остро реагираше на публичните заявки на Гешев. Демерджиев бе заместник-министър на правосъдието във втория служебен кабинет на Румен Радев. В края на миналата година Демерджиев бе назначен за правосъден министър на мястото на Янаки Стоилов, който бе назначен от президента за конституционен съдия.
Демерджиев е в много добри отношения с досегашния вътрешен министър Бойко Рашков и също като него е остър критик на ГЕРБ и Бойко Борисов. Бъдещият служебен вътрешен министър дълго време бе спряган като водещ претендент за шеф на антикорупционна комисия, но накрая Кирил Петков
реши да предложи Бойко Рашков.
За по-малко от два месеца в правосъдното министерство в края на миналата година Демерджиев се превърна в острие на атаката срещу главния прокурор Иван Гешев. Точно преди встъпването на редовното правителство в длъжност той предложи да се образува дисциплинарно производство
срещу Гешев и заместника му Пламена Цветанова. В крайна сметка ВСС отхвърли искането.

Длъжността вицепремиер по управление на европейските средства за отново ще заема Атанас Пеканов

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Той беше на същата позиция и по време на двата служебни кабинета миналата година.
Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес.
Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт.

 

Министър на финансите ще бъде Росица Велкова-Желева

Росица Карамфилова-Благова
Росица Карамфилова-Благова

Служебният министър на финансите Росица Карамфилова-Благова е финансист от кариерата. Била е  заместник-министър на финансите в периода ноември 2017 – април 2021 г., от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ.
От декември 2021 г. до момента отново е заместник-министър на финансите.

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите (МФ) и притежава професионален опит в МФ от 28 години. От 2001 г. до 2017 е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време „Държавна агенция за осигурителен надзор“.

През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.

Служебният Министър на отбраната Димитър Стоянов – един от най-верните съмишленици на Румен Радев

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

От 2017 г. досега беше главен секретар на президента Радев. С контролирани публикации в социалните мрежи създаде доста неприятности на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Негова беше заслугата да се разбере, че изнасяме оръжие и боеприпаси за Украйна, но през трети страни. Нинова и досега отрича тези факти.

Димитър Стоянов е и сред отявлените противници на сделката за F-16. И досега смята, че шведските „Грипен“ са по-удачните самолети за експлоатация и поддръжка в Българската армия.

През 1986 г. завършва Математическа гимназия в Хасково. В периода 1986-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.

Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево“.

От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС.

Министър на здравеопазването ще бъде д-р Асен Меджидиев

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев

Д-р Асен Меджидиев завежда отделение „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛСМ „Пирогов“ от 2012 г. Той е председател софийската структура на Българския лекарски съюз от 2018 г. Завършил е Медицинския университет в София през 1994 г. Бил е ординатор в отделението по белодробни болести на Пета градска болница. От 1995 г. до декември 2011 г. работи като специалист „Уши, нос, гърло“ и бронхоскопист в УМБАЛ „Св. Анна“. От 2012 г. е в „Пирогов“, където е началник.

Има специалности УНГ и бронхология. Владее английски език. Има проведени специализации в университетска болница „Шарите“ в Берлин, в Университетска болница в Берн, Швейцария, по ендоскопска хирургия на нос и синуси и в Загреб, Хърватия.

„Можем да свикнем с коронавируса само ако имаме 50-60% ваксинирани“, обясни той през март 2021 г. пред телевизия „BGonAir“. Когато започна пандемията ръководената от него Столична колегия към БЛС отделя средства, с които купува помощни средства и отпуска по 800 лв. на всички заболели лекари. „Изплатихме над 200 000 лв. на над 130 колеги. Стопирахме (кампанията), защото лекарите бяхме първата група за ваксинация. Според мен е задължение лекарите да се ваксинираме“, заяви той.

Министър на регионалното развитие и благоустройството ще бъде арх. Иван Шишков

Арх. Иван Шишков
Арх. Иван Шишков

Арх. Иван Шишков е роден на 14 септември 1963г. в София. Завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 във ВИАС София.

Арх. Шишков е работил като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992г.-2000г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, от 2002г. до 2008г. – главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008г. до 2021г. е бил главен архитект на Район „Триадица“ – СО.

От 1996г. до 2006г. e член на Общински експертен съвет по устройство на територията.

От 2007г. до 2015г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към днешна дата работи като архитект.

Проф. д-р Сашо Пенов ще бъде министър на образованието и науката

Сашо Пенов
Сашо Пенов

Той преподава в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ от 1987 г. по дисциплините финансово право, данъчно право, международно данъчно право.
Ръководител е на Катедрата по административноправни науки в периода 2010-2018 г., а от 2011 до 2018 г. е декан на ЮФ.
Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то (2001-2005) и 40-то (2005-2009) Народно събрание. Член е на Правния съвет при Президента на Република България и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода от 2002 г. до 2011 г.

Николай Милков е служебен министър на външните работи

Николай Милков
Николай Милков

Николай Милков започва работа в държавната администрация през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи. През 2010 г. става постоянен секретар в Министерството на отбраната.
Милков е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Крум Зарков – водачът на опозицията в БСП ще бъде служебен министър на правосъдието

Крум Зарков

Номинираният за министър на правосъдието Крум Зарков е флагмана на опозицията срещу Корнелия Нинова и сегашното ръководство на БСП. С гласа на Занков в парламента беше осуетен опита да се върне хартиените гласуване.

Крум Зарков e депутат от БСП в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание. Син е на известната кримирепортерка Ана Заркова.

От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“.
През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински.

Проф. Велислав Минеков ще бъде служебен министър на културата за трети път

Велислав Минеков
Проф. Велислав Минеков

Проф. Минеков ще поеме поста от Атанас Атанасов половин година след като му го сдаде. Проф. Велислав Минеков беше част от т.нар „Отровно трио“ заедно с бившите депутати Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Той спря да се появява публично с двамата си съратници. Това се случи, след като групата влезе в преговори с тогавашната формация „Изправи се.бг“ на Мая Манолова за общо явяване на изборите
Триото застана начело на протестите срещу третия кабинет „Борисов“ (2017-2021) през миналото лято. За разлика от Бабикян и Хаджигенов, Минеков предпочете да не се впуска в предизборната надпревара.
Велислав Минеков завършва Националната художествена академия през 1986 г. след което специализира металодизайн в Хамбург. Участва в множество конкурси за скулптура, както и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

Росица Карамфилова-Благова ще заеме поста служебен министър на околната среда и водите

Росица Карамфилова-Благова
Росица Карамфилова-Благова

Росица Карамфилова-Благова е новият служебен министър на околната среда и водите. Повече от 17 години работи в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Досега тя беше изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), на който пост е била назначена на 14 април 2021 г. от третото правителство на Бойко Борисов, в което екоминистър беше Емил Димитров-Ревизоро.
Магистър-инженер е по „Екология и опазване на околната среда“ от Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ). На сайта на ИАОС е представена като експерт със значителен опит в областта на устойчивото управление на отпадъците, възобновяеми енергийни източници и екологична оценка.
Защитава успешно докторска степен на тема „Изследване възможността за получаване на биогаз чрез анаеробно разграждане на някои нетрадиционни отпадъчни биопродукти“ в ХТМУ. Работила е като хоноруван преподавател в същия университет. Има множество научни публикации, посветени на извличане на биогаз от различни промишлени отпадъци и математическо моделиране на топлинни и аеродинамични процеси.
През 2005 г. започва трудовия си стаж в ИАОС като младши експерт в отдел „Мониторинг на отпадъците“. В продължение на 11 години заема различни експертни длъжности в областите на управление и мониторинг на отпадъците, екологични индикатори и контрол на качеството в инвентаризация на парниковите газове.
От 2016 г., когато на власт е второто правителство на Борисов, заема ръководни позиции на звената за стратегическо планиране и международни програми и проекти в Министерство на околната среда и водите. Последователно заема длъжностите началник на отдел „Стратегии и програми в областта на околната среда“ както и началник на отдел „Международни програми и проекти“. Владее английски.

Явор Гечев e служебен министър на земеделието

Явор Гечев
Явор Гечев

Пловдивчанинът Явор Гечев досега два пъти беше заместник-министър на земеделието в служебните правителства на президента Румен Радев. Сега вече е назначен от него за титуляр на поста. В понеделник, 1 август, Радев издаде указ за разпускане на Народното събрание и за насрочване на извънредните парламентарни избори за 2 октомври.

Гечев е член на Националния съвет на БСП, известен е като критик на лидера Корнелия Нинова. В ресора му е ключовата агенция по безопасност на храните.  Роден през 1978 година в Пловдив и по образование е инженер-агроном.

Той е работил в Държавен фонд „Земеделие“ като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.
От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Гечев е експерт в управлението на аграрни политики. Бивш председател на земеделските кооперации, познава добре законовата материя, сблъсквал се е с всякакви проблеми в сектора.

Никола Стоянов e служебен министър на икономиката и индустрията

Никола Стоянов
Никола Стоянов

Стоянов е работил в частния сектор. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.
В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“.
През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г. В началото на юни Стоянов беше освободен като председател на борда на директорите на дружеството от ресорния министър Корнелия Нинова.

Според официалната му визитка Никола Стоянов е роден през 1976 г. в София. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет Ludwig-Maximilian. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.

Росен Христов поема „хаоса“ в енергетиката

Росен Христов
Росен Христов

Той е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ.
Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия.
След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.
В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

Пловдивчанинът Александър Пулев ще ръководи иновациите и растежа

Александър Пулев
Александър Пулев

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ, съобщават от прессекретариата на президента Румен Радев.

Пулев беше заместник-министър на транспорта и съобщенията в предишното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през септември 2021 г и беше освободен от този пост в края на декември със заповед на премиера Кирил Петков.

Пулев е поканен за заместник министър от тогавашния служебен министър на транспорта Христо Алексиев, който зае този пост днес. Двамата са приятели от ученическите години от Смолян, където завършват гимназия.

Професионалната кариера на Пулев преминава през „УниКредит“, където четири години е бил директор „Инвестиционно банкиране“; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“.

Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“.

Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на „Булбанк“ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите, добавят от президентството.

Илин Димитров от ПП поема Министерството на туризма

Илин Димитров
Илин Димитров

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Илин Димитров е назначен за служебен министър на туризма. Той е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на немски език „Гео Милев“ в Добрич.

Притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура („Стопанско управление“) и докторска степен в направление „Туризъм“.

Работи в сектора на туризма от 2000 година, като е преминал през различни длъжности. В периода 2020-2021 е председател на Варненска туристическа камара. Преподавател от 11 години в Колеж по туризъм-Варна и директор на център „Кариери, Маркетинг и Предприемачество“ в ИУ-Варна. От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност.

В 47-ото Народно събрание е председател на постоянната Комисия по туризъм.

Весела Лечева ще ръководи младежта и спорта – клубовете си отдъхнаха

Весела Лечева
Весела Лечева

 

Най-после професионалист, който разбира от управление на спорта, коментират българските спортни федерации. Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки.

Постиженията ѝ в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 година в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти

Георги Тодоров e служебен министър на електронното управление

Георги Тодоров
Георги Тодоров

Георги Тодоров, новият министър на електронното управление, беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Стефан Янев, съставено от президента Румен Радев на 11 май 2021 г. Той е бил и три пъти зам.-министър на транспорта: в кабинета на Пламен Орешарски (от юли 2013 до август 2014 г), в служебните кабинети с премиер Георги Близнашки (август – ноември 2014 г) и Огнян Герджиков (февруари – март 2017 г). Тодоров е завършил право в УНСС. През 2000 г. става експерт в правната дирекция на Министерството на транспорта, а четири години по-късно оглавява дирекция „Концесии“ в същото министерство. В Столичната община е бил начело на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в продължение на три години.

Тодоров е бил ръководител на ключови държавни предприятия – председател на управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД и на „Български пощи“ АД, заместник-председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на съвета на директорите на „България еър“ ЕАД и други.

Новият служебен министър на електронното управление ползва английски и руски език. Семеен е и има три деца.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...