Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Отпуснаха 10 млн.лв. за 10 обекта в Пловдив. Зико пред съветниците: Никой не може да се кара на кмета!
Градът Общество Община Пловдив

Отпуснаха 10 млн.лв. за 10 обекта в Пловдив. Зико пред съветниците: Никой не може да се кара на кмета!

Галина ГЕОРГИЕВА


С 20% ще бъдат увеличени парите за 10 инфраструктурни обекта в Пловдив. Необходимата сумата е  10 450 737 лева и се разпределя почти по равно за тази година и за 2023 г. След близо час люти дебати в залата, с 43 „за“ , 4 въздържали се и 1 против общинските съветници одобриха предложението на кмета Здравко Димитров.

Индексация се предвижда за 5-те обекта, които бяха предложени на сесията преди две седмици, но актуализацията не мина. Това са: подлез „Модър – Царевец”,  реконструкцията и ремонт на бул. „Хаджи Димитър”, ул. „Царевец”, Кукленско шосе, за проект за воден цикъл „Брезовско шосе – Дунав”. Отделно още 5 проекта влизат в списъка – рехабилитацията на улиците „Богомил“ и „Радко Димитриев“, озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им и реконструкция на пл. „Житен пазар”.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ каза, че  в този списък липсва ремонтът на ул. „Даме Груев“. „Искаме да осигурим средства, с които изпълнителят да продължи да работи тази година. 3,7 млн.лв. са предвидени за тази година, в огромната си част те вече са усвоени. Много е вероятно летният сезон да не може да бъде използван за работа, тъй като изпълнителят няма средствата. Това е една от най-компрометираните улици в целия град. За 2023-а са предвидени 3,5 млн.лв., което означава, че следващото лято ще продължи ремонтът. Предлагаме 1,5 млн.лева да бъдат дадени за този обект от парите за една детска градина в район „Северен“, обяви той.

Колегата му Владимир Темелков пък поиска 5000 лв. за закупуването на три работни станции за администрацията на ОбС и 3000 лева за мултифункционални устройства.

„Ще вземем средства от основните пътни артерии като Голомоконарско и Рогошко шосе и ще ги насочим към тези улици. Помагаме ли на бизнеса, когато трябва да връща ресто? Някой пита ли гражданите кое е по-важно за тях. Или е по-важно да направим две улици в два квартала. Против тази точка съм. Кой и защо се притеснява за тези проекти да бъдат предизвикани нови обществени поръчки? Против тази точка съм“, обяви Георги Величков от „Ние, гражданите“.

Зам.-кметът Пламен Райчев реагира на думите му. „Няма как да прекратим обществена поръчка и да затворим улиците. Никой не се отказва от двата големи проекта – Голямоконарско и Рогошко шосе, само преразпределяме средства поради обективно забавяне на изпълнението на посочените проекти. Рогошко ще бъде изпълено, другата седмица пускаме обществена поръчка. Ще направим и Голямоконарско, за което МС гласува 6 млн.лв.“, обеща той.

Д-р Атанас Баташки от БСП също се включи в дебата. „Големите пътни артерии обслужват големият бизнес и малка част от гражданите на Пловдив, но голяма част от данъкоплатците ползват вътрешнокварталните улици, които също са важни. Бизнесът когато връща ресто има ясен термин – това е мафия“, отговори той на Георги Величков.

Съветниците дадоха думата на Асен Костов от „Спаси Пловдив“. Той поиска къметът да даде отговор кога ще се случи ремонтът на Рогошко шосе и дали е възложена обществената поръчка. “Има десетки фирми по Рогошко шосе, страхотни прахоляци са, хората изнемогват. Кметът да каже кога ще започне да се случва този ремонт. Там трафикът е тежък и е важно дали ще има политическа воля да се реализира този проект. Напрактика там няма път. На вас, г-н кмете, се пада тази чест да решите този тежък проблем“, обърна се към Здравко Димитров Асен Костов.

Зам.-кметът Пламен Райчев пое ангажимент по най-бързия начин да бъде избран изпълнител и към 15-20 септември да започнат строителните дейности, ако няма обжалване.

Костадин Гаров от НФСБ предложи да се финансира с 424 000 лв. ДГ „Майчина грижа“ в район „Централен“, като средствата са за сметка на къща „Ламартин“ и Голямоконарско шосе.

„Направихме страхотен дебат, дебат на ангро, разхвърляне на милиони левове от този проект в онзи. Нямаше да го правим, ако бяхме изчакали приемането на методиката на Министерския съвет. В момента по осмотрение на кмета на всички 10 обекта се увеличават по 20% средства и така разпределяме 10 милиона лева от бюджета на Пловдив. Сега ще затворим едни пари без яснота дали точно тази сума е необходима и ще се чудим откъде да намерим пари за детска градина или други важни обекти“, реагира Веселина Александрова от ДБ.

Слави Георгиев

Независимият Слави Георгиев вдигна градусите на дебатите и ядоса кмета. „Това предложение прилича на развалена кайма, която някой се опитва да поръси с чубрица и червен пипер, за да няма миризма. Никъде не сте приложили на кой етап са стигнали проектите. Не е ясно колко от досегашните средства са изхарчени. В този град трябва да бъде преустановен диктатът на фирмите. Ако кметът на Пловдив е свикнал някои бизнесмени да му се карат, ОбС не е свикнал някой да му извива ръцете. Не може фирмите да извиват ръцете на Пловдив и ОбС. Между предишната и тази сесия вкарвате още обекти, това е гнусотията в цялата работа. Фирмите на 90% ли са си свършили работата, за да са опрели до тази малка стойност, която трябва да им дадем? Ние не работим по документи, а на хвърчащи листове и честна дума“, разгневи се независимият общински съветник от практиките на общината и провокира кметът Здравко Димитров да вземе думата.

Хем ми е интересно, хем ме е жал за някои хора, които са отдавна сред вас, но когато са били в управлението аршинът е един, а сега казват, че е друг. Никой не може да вика на Здравко Димитров и да му се кара, запомни го, г-н Георгиев! Бях единственият народен представитерл, който не беше съгласен с някои от ръководството на ГЕРБ и излязох от парламента. Знаеш ли го това? Ясно ли ти е?“, повиши тон градоначалникът.

„Моето име е чисто. Няма как една фирма да продължава да строи на загуба и накрая да каже, не не стигат парите. Циментът, желязото, всичко скочи. В братска Румъния още миналата година вдигнаха с 15% всички договори. Животът е поскъпнал, отивате в магазина – всичко е по-скъпо и хляба и млякото. Искате да блокираме града, така ли? Да спре строителството? Няма как да стане! Няма трапезно мнозинство, не съм ходил да се моля на никой! Всеки има разум, живее в този град и знае проблемите“, каза Здравко Димитров.

Предложенията на Парасков, Темелков и Гаров бяха приети от вносителя./ПловдивПрес

Още новини по темата

Зико иска още 3 милиона допълнително за инфраструктурни проекти

Зико иска с 20% увеличение на парите за 5 важни инфраструктурни обекта в Пловдив

Сесията на ОбС стартира с дебати по инфарктната точка за увеличаване на парите за 10 обекта СНИМКИ

Съветниците решиха: Новият булевард в Пловдив ще е „Северен“

.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...