Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Радев към служебното правителство на Донев: Не въвличайте България във война (ВИДЕО)
България Важно

Радев към служебното правителство на Донев: Не въвличайте България във война (ВИДЕО)

На официална церемония в Гербовата зала в Президентството държавният глава Румен Радев официално представи назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев, като очерта основните и отговорни задачи и приоритети, които стоят пред служебните министри през следващите 2 месеца на фона на кризи, конфликти в международен план, инфлация и предизвикателства със сигурността. „Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа“, обърна се в началото на своето слово към служебния кабинет Радев.

„На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света, непрежението на Балканте се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти“, заяви той. По думите му служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена на енергоносителите. „В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения“, допълни държавният глава. Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, посочи още той и уточни, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените и с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието.

„Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт при земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените“, каза Радев. „Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т.нар. строителство на АМ „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти“, допълни той, очертавайки задачите им. „Трябва да разработите и липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а във вашия мандат ще трябва да се направи и последната крачка от членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, както и рискът България да остане в периферията на ЕС“, подчерта президентът. Той изтъкна, че все пак основната задача на служебния кабинет е организирането на честни и прозрачни избори. „Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство. Управлението на страната в кризисна ситуация и при големи обществени очаквания зизисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за министър-председател се спря върху Гълъб Донев“, посочи президентът Румен Радев.

 

 

 

Ето и цялото слово на президента Румен Радев:

Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията на Република България. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.
Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни: обществена умора от острото политическо противопоставяне; вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.
На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и в света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на Въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.
Пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.
Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.
Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за така нареченото строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Но очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж.
Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление и които, съм убеден, ще поглъщат цялото ви време, пред вас стоят и други важни задачи – вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС.
Разбира се, основната задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите. Аз съм убеден, че ще я решите успешно така, както го направиха и предишните три служебни кабинета.
Уважаеми госпожи и господа служебни министри,
Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитание от динамиката на събитията.
Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и изборът ми за служебен министър-председател се спря на г-н Гълъб Донев. Г-н Донев бе неизменно в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер и в цялостната си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.
Служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще бъде Иван Демерджиев;
Лазар Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Христо Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;
Атанас Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Росица Велкова за служебен министър на финансите;
Димитър Стоянов за служебен министър на отбраната;
Асен Меджидиев за служебен министър на здравеопазването;
Иван Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Сашо Пенов за служебен министър на образованието и науката;
Николай Милков за служебен министър на външните работи;
Крум Зарков за служебен министър на правосъдието;
Велислав Минеков за служебен министър на културата;
Росица Карамфилова за служебен министър на околната среда и водите;
Явор Гечев за служебен министър на земеделието;
Никола Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията;
Росен Христов за служебен министър на енергетиката;
Александър Пулев за служебен министър на иновациите и растежа;
Илин Димитров за служебен министър на туризма;
Весела Лечева за служебен министър на младежта и спорта;
Георги Тодоров за служебен министър на електронното управление.
Уважаеми госпожи и господа служебни министри,
Благодаря ви за куража да поемете отговорност за управлението на страната в труден за всички момент. Вярвам, че ще получите подкрепа в тежки моменти от българското общество, което иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес.
Двете служебни правителства от миналата година доказаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти в името на България. Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика по отношение на отстояването на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България.
Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. На него ще се падне да решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.
Искрено ви желая успех и на добър час!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...