A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » САЩ ликвидираха лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири
Важно Свят

САЩ ликвидираха лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири

Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит в Афганистан при нападение с дронове, извършено от САЩ в нощта на събота срещу неделя, съобщиха американски медии, цитирани от световните агенции. Според източник на Ройтерс, операцията е ръководена от ЦРУ в столицата Кабул. Това е най-големият удар срещу Ал Кайда от убийството на основателя й Осама бин Ладен през 2011 година. Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на „международните принципи“.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на живо по телевизията смъртта на лидера на Ал Кайда. „По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Кайда Айман ал Зауахири“, заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом. „Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас“, добави президентът на САЩ. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, „да продължат напред“.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „явно нарушение“ на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Кайда, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван „многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара“.

„Талибаните нарушиха грубо споразумението от Доха, като приеха и дадоха убежище на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири“, повтори и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс. „Това нарушава не само споразумението от Доха, а и нееднократните уверения към света, че няма да позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни“, добави Блинкън. „Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея“, подчерта държавният секретар на САЩ.

Въпреки „нежеланието или неспособността на талибаните да спазват ангажиментите си“, САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ чрез хуманитарна помощ и да се борят за защитата на неговите човешки права, особено на жените и момичетата, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ. „Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Ал Зауахири и САЩ ще продължат да действат решително срещу тези, които биха заплашили нашата страна, нашия народ, или нашите съюзници и партньори“, се допълва в изявлението.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...