Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Сесията на ОбС стартира с дебати по инфарктната точка за увеличаване на парите за 10 обекта СНИМКИ
Градът Общество Община Пловдив

Сесията на ОбС стартира с дебати по инфарктната точка за увеличаване на парите за 10 обекта СНИМКИ

Галина ГЕОРГИЕВА

С оживени дебати стратира  последната сесия  на Общинския съвет в Пловдив преди ваканцията. Дневният ред  е много дълъг. Него влизат цели 57 точки и се очертава  съветниците да заседават цял ден.

Още преди да бъде приет дневният ред, се разрази спор около една от инфарктните точки – №5, в която кметът Здравко Димитров  предлага да се отпуснат допълнителни средства за важни строителни обекти в Пловдив. Фирмите настояват за индексация заради драстичното поскъпване на строителните материали и горивата и градоначалникът иска  цените на договорите по 10 обществени поръчки да се завишават общо с 10 млн. лева.

На предишната сесия искането да се оскъпят с 20% пробива „Модър – Царевец“, улиците „Царевец“ и „Хаджи Димитър“, на Водния проект „Брезовско шосе – бул. Дунав“ и на реконструкцията на Кукленско шосе не получи подкрепа дори и на съветниците от ГЕРБ.

За днешното заседание към обектите са прибавени още рехабилитацията на улиците „Богомил“ и „Радко Димитриев“, озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им. Кметът предлага половината от сумата да бъде отпусната от бюджета за тази година за сметка на планирания ремонт Голямоконарско и Рогошко шосе и други текущи ремонти.

Председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев първи поиска точката да отпадне, тъй като парламентът е приел допълнение към Закона за обществените поръчки. „Осъзнаваме необходимостта за актуализация на тези средства, но трябва да изчакаме , защото има дадена методика, която НС е приело миналата седмица“, каза той.

Йордан Илиев

Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че  законът за изменение на ЗОП препраща към методика, която ще бъде приета от  новия Министерски съвет.  Заложили сме стойности в актуализацията, ние ще изпълним закона в неговите изисквания т.е. индексацията да не е  повече от 15 % . Ние ще се съобразим с методиката. Моля да разгледате точката, защото в противен случай още един месец удължим агонията на фирмите“, обърна се той към съветниците.

„Правим излишно действие, докато не излезе методиката, не знаем каква ще е индексацията, включи се и  Веселина Александрова от „Демократична България“.

Независимият Слави Георгиев критикува  кметът  и припомни, че на предишното заседание на ОбС точката не е събрала необходимите гласове. „Нямаме приложен документ защо се налагат тези увеличения на парите за въпросните обекти и защо се включват нови обекти. Няма как общинските съветници да ви одобрим и един лев увеличение“, заяви той.

Пламен Райчев каза, че няма да бъде извършено нищо незаконосъобразно. „Не сме камикадзета, всичко е  консултирано с юристите. Г-н Георгиев, вероятно сте отсъствали от заседанието, две огромни папки съм предоставил на съветниците по комисии“, репликира зам.-кметът.

„Чел съм внимателно всичко, бил съм на заседание на комисия, отправил съм въпроси на вашите представители, реагира Слави Георгиев.

Георги Величков от „Ние, гражданите“ коментира, че днешната сесия ще е страшно интересна. „Ше има романтика, емоция, много нежност, имаме 30 ПУП-а, имаме прекрасно предложение. Ще гласувам като ГЕРБ за отмяна на точка 5. Искам да бъде оттеглена и точка 14 – промяна на правилника за ОП „Дезинфекционна станция“. Какви промени ще се извършват в структурата на предприятието? Има 6 щатни бройки, които остават пак 6, но главният счетоводител ще се назначава с конкурс, което противоречи на всяка логика. Това говори за нещо скрито, каза съветникът.

Веднага след това Йордан Илиев от ГЕРБ  оттегли предложението си за точка 5 от дневния ред.

Владимир Кисьов от ВМРО разкритикува част от колегите си, че не се държат като политици, каквито трябва да бъдат, а като адвокати. „Има реално разделение на властите в тази държава, ние сме политици и взимаме важните решения за този град. Дали са законосъобразни, има си други институции – областният управител, все още го имате, колеги.  Да плачим за нероден Петко – че било незаконно, това го казва българският съд“, заяви бизнесменът и общински съветник.

„Не е целесъобразно да взимаме решения по осмотрение на кмета, след като закона казва, че това ще става по методика на МС“, реагира Веселина Александрова от ДБ.

В крайна сметка предложенията на Слави Георгиев и Добромира Костова от ДБ точка 5 от дневния ред да отпадне не събраха необходимите гласове и не бяха приети.

45 минути след началото на сесията, Димчо Петров от ВМРО поиска почивка и покани колегите си на  общоградското честване по повод 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание , което започна в 10 часа./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...