Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Съветниците решиха: Инвалидите ще паркират до 3 часа без пари в Синя зона
Градът Пловдив

Съветниците решиха: Инвалидите ще паркират до 3 часа без пари в Синя зона

Галина ГЕОРГИЕВА

Хората с увреждания ще ползват безплатно до 3 часа Синя зона, а електроавтомобилите няма да плащат за паркиране. Изменението на Наредбата за организацията на движението и паркирането в Пловдив беше прието с 33 гласа „за“, 7 общински съветници бяха против, а още 7 се въздържаха.

Дискусия предизвика темата за паркирането на автомобили с инвалиден стикер. Веселина Александрова от „Демократична България“ предложи ограниченията да отпаднат, но съветниците не го приеха. Тя поиска да се гласува правото на инвалиди да спират за 3 часа на съседно паркомясто, ако обозначеното е заето,  но и това предложение беше отхвърлено. Съветниците не приеха и идеята на д – р Веселка Христамян от ДБ с 10% да се увеличат местата за инвалиди.

Юристът на ОП „Организация и констрол по транспорта“ Йордан Дамбулев пък обяви, че има множество жалби от инвалиди, които поради липса на място, паркират на платено и ги глобяват.  „Когато спре автомобил със знак Д21- Инвалид, остава по 8 часа. Целта на промяната е да се даде възможност на повече хора с увреждания да ползват местата“, каза той.

„Синя зона се нарича зона за кратковременно паркиране. Справедливо е до 3 часа да има ограничение, във всички градове се процедира така“, включи се в дебатите председателят на ОбС Александър Държиков.

Румяна Толова от „Кауза България“ предложи да се направи анализ доколко обозначените места в Синя зона се ползват от хора с увреждания, а не от техни близки.

„Днес не решихме проблемите на инвалидите, тези хора продължават да страдат. Очевидно общината прави доброволен отказ от решаване на този проблем. Има и по-интересни теми – т.нар. служебни абонаменти за общински и държавни институции. Директорът или зам.-директорът на определена общински или държавна институция се ползва с привилегия да паркира на определеното място. Трябва да има равни правила за всички граждани на Пловдив без значение кой къде работи. Половината улица „Христо Г. Данов“ е заета от коли на ЕВН, в онзи район няма къде да се паркира. Още не може да се преборим с тубите с вода за паркоместата. Трябва да се направи временна комисия, която да работи 6 месеца и да огледа пробрлемите от всички страни“, предложи Слави Георгиев.

Съветниците решиха още електромобилите да паркират безплатно в Синя зона през целия ден. Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов каза, че в КАТ-Пловдив са регистрирани 600 електроавтомобила, а ОП „Организация и контрол на тронспорта“ е издало малко над 321 стикера./ПловдивПрес

Още новини по темата

Отпуснаха 10 млн.лв. за 10 обекта в Пловдив. Зико пред съветниците: Никой не може да се кара на кмета!

На сесията: Дадоха 420 000 лв. заем на МБАЛ „Свети Мина“, одобриха шефовете на две лечебни заведения

Сесията на ОбС стартира с дебати по инфарктната точка за увеличаване на парите за 10 обекта СНИМКИ

Ограничават до 3 часа безплатното паркиране за коли на инвалиди в Синя зона

Покрай електромобилите горят и инвалидите в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...