Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Иван Иванов: До 12 август КЕВР ще обяви решението за цената на газа
Бизнес България Важно

Иван Иванов: До 12 август КЕВР ще обяви решението за цената на газа

До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Ръководството на КЕВР е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

„Изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които да гарантират, че общественият доставчик „Булгаргаз”, на принципа на минимални разходи за доставка, ще осигури тези количества за регулирания пазар”, заяви Иванов.

Той поясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

„В момента  има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватвас”, подчерта Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ. Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители, допълни председателят на КЕВР.

По-рано днес пред БНТ Иван Иванов коментира, че КЕВР има ограничени правомощия по отношение цената на природиния газ, защото не я определя, а единствено я утвърждава.

От думите на Иван Иванов стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди близка до предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за август – 297,89 лв/MWh.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...