Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Междуведомствен щаб за енергетиката ще търси изход от кризата
България Важно Енергетика Политика

Междуведомствен щаб за енергетиката ще търси изход от кризата

Служебното правителство създава Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката. Това съобщи на извънредна пресконференция  служебният премиер Гълъб Донев. „Задачата на щаба ще е да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията“, уточни Донев.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. В състава му ще влязат още министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР и представители на работодателите и синдикатите. „Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично“, поясни премиерът Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Още вчера президентът Румен Радев очерта най-спешните задачи и приоритети пред кабинета и управлението на страната: „Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС“, заяви държавният глава.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, каза Радев. По думите му тя неизбежно ще изостря социалното напрежение с потенциал  за нови политически и управленски кризи в идните месеци. „Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цени на енергоносителите“, каза държавният глава. Румен Радев заяви, че в центъра на дейността на служебния кабинет трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Той каза още, че гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...