Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Нинова уволнила областната координаторка на БСП в Пловдив, тя ще я съди
България Пловдив Пловдив Важно Политика Съд и Прокуратура

Нинова уволнила областната координаторка на БСП в Пловдив, тя ще я съди

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е уволнила в началото на юни областната координаторка на партията за Пловдив Иванка Авкова с мотива „липса на качества за ефективно изпълнение на работата”, което отговаря на чл. 328 ал. 1 т. 5 от Кодекса на труда, пише frognews. В заповедта за уволнение се посочва също, че на координаторката й липсват комуникационни умения, което довело до съществен спад в гласувалите за партията на парламентарните избори през април, юли и ноември 2021 година. Авкова обаче не е съгласна с действията на лидерката си и е сезирала Районен съд – Пловдив с искова молба срещу нея.

Иванка Авкова

Адвокатът на уволнената социалистка Кристиян Гьошев коментира случая така: „Сами виждате колко смешно и правно неграмотно звучат причините за ниските изборни резултати да са вменени във вина на областен координатор. Заповедта представлява скалъпен пасквил от произволни изрази, които не са подкрепени с никакви доказателства – няма извършени проверки, доклади и прочие. После, обръщам внимание, че Авкова е била в изпитателен срок по трудовия си договор до след изборите през юли 2021 година т.е. спокойно г-жа Нинова е имала възможност тогава да я освободи, но не го е направила. Сторила го е едва година и половина след сключването на трудовия договор и то с мотив за т.нар. „некадърност“. Да впишеш в трудовата книжка това правно основание за прекратяване на трудовия договор на млад човек и то предан в годините на партията, си е, меко казано, подигравка. Аз не знам кой е писал тази заповед за уволнение, но явно не е чел тълкувателното решение на ВКС и практиката на съда по чл. 328 ал. 1 т. 5 от Кодекса на труда“, каза Гьошев.

И продължи: „Вероятно всички се досещат, че причината за уволнението е друга и аз ще Ви я разкрия, понеже е написана и в исковата молба: В БСП има депутат с име Веска Ненчева от Карлово, която си имала свой фаворит за младежки лидер на партията – Станислав Стоенчев от Сопот. Именно това момче е трябвало да бъде избрано за лидер на младежите на проведената на 21.05.2022 година младежка конференция. Авкова е била подложена на вербален телефонен натиск от ръководството на отдела, към който работи, за да убеди делегатите на конференцията от област Пловдив да подкрепят този младеж. Това, обаче, не се е случило, всеки е гласувал по съвест и в крайна сметка, със 163 на 106 гласа, председател на младежкото обединение на БСП става Габриел Вълков. След този избор, клиентката ми е предупредена и заплашена, че поради незипълнението на партийната повеля, ще бъде уволнена, както е и станало – уволнение съшито с бели конци. Поех това дело, на първо място, защото съм приятел с Иванка Авкова от години и познавам качествата й, а на второ, защото трябва да се въздава справедливост при подобни очевадни нарушения на човешки права и превратно упражняване на власт“, заяви Гьошев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...