Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: Новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност

Проф. Тодор Кантарджиев

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон – BA.5 в Европа е последователно – в момента става и в нашата страна. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му в последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки. „В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват“, предупреди той.

Новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. „Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“, каза проф. Кантарджиев.

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен. „Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна, е да осигурим безроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това“, коментира  още той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...